Diyarbakır Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü öncülüğünde açılan halı dokuma kurslarına katılan genç kızlar, dokudukları halılarla hayallerine ulaşmaya çalışıyor.
Halk Eğitim Merkezi öncüllüğünde açılan halı dokuma kursları genç kızların umudu oldu. Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi Fatih Mahallesi’nde bulunan halı dokuma kursu, usta öğreticisi Kudret Adıyaman, kursiyerlerin çoğunun 15-30 yaş aralığında çalışan genç kız ve kadınlardan oluştuğunu söyledi. Adıyaman, kendi can sıkıntısını gidermek için halı dokumacılığını bir hobi olarak başladığını anlattı. Lise mezunu olan kadınların halı dokuma kursunda bin 200 saat çalışma sonucunda sertifika alıp halk eğitim merkezlerine bağlı kurslarda usta öğretici olabileceklerini dile getiren Adıyaman, halı dokuma kurslarında ter dökülerek üretilen dokunan halıların dedelerden toruna miras bırakıldığını söyledi.
2 yıldan beri halı dokuduğunu anlatan 14 yaşındaki Senanur Demirağ, yaşının henüz küçük olması nedeniyle halıların ilmeğini atmakta zorluk çektiğini belirtti. Demirağ, "Sabah okula gidiyorum, öğleden sonra saat 13.00’da halı dokuma kursuna geliyorum. Yarım gün çalışıyorum. Ailemin maddi durumu çok yetersiz olduğu için halı dokuma kursunda halı dokuyarak okul masraflarımı ve evin mutfağına katkı sağlıyorum. Aynı zamanda evde anneme temizlikte yardım ediyorum. Tek hayalim polis memuru olup sokakların güvenliğini sağlamak. El emeği göz nuru olan halıların dokunması elbette çok zor ama dokuduğumuz halılara birilerinin basması inanılmaz derecede bizlerde rahatsızlık uyandırıyor. Ama bu konuda yapabileceğimiz bir şey yok’’ dedi.
Halı dokumacılığını ata mesleği olarak gördüğünü aktaran 18 yaşındaki Evin Şen, halıcılığı bir sanat olarak gördüğünü, kurslarda çalışan çoğu kadının mecburiyetten çalışıp okul ve aile geçimine katkı sunduğunu kaydetti.
Kaynak: iha