Ak Parti'nin 14 Şubat'taki Ordu İl Kurultayı'na gelen Başbakan Ahmet Davutoğlu, önceden medyaya çok da duyurulmayan bir etkilikte DOKAP Eylem Plânını açıkladı.

 

DOKAP, Doğu Karadeniz Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı demek. Başında Cevdet Yılmaz'ın bulunduğu Kalkınma Bakanlığına bağlı çalışıyor. Görev alanı Trabzon, Ordu, Giresun, Rize, Artvin, Gümüşhane, Bayburt illerini kapsıyor.

 

Plânda sadece tarım sektöründe "31 Eylem Planı" zikredilmiş. Ayrıntısına giremiyoruz, ama incelediğimizde birçok projenin bir yanı ile yerel yönetimi ilgilendirdiğini, yani Ordu için söyleyeceksek Ordu Büyükşehir Belediyesi'ni ilgilendirmesi gerektiğini görüyoruz.

 

Nedeni şu ki,  Büyükşehir Yasası bölgesel ve yerel kalkınmada belediyelere de görev veriyor. 5216 sayılı Kanunun 7'nci maddesine görev ve yetkilere ilişkin eklenen fıkrada, “Büyükşehir ve ilçe belediyeleri tarım ve hayvancılığı desteklemek amacıyla her türlü faaliyet ve hizmette bulunabilirler" ibaresi yer alıyor. DOKAP Eylem Plânında "Sertifikalı Tohum, Meraların Islahı, Soğuk Hava Depoları, Lisanslı Depoculuk, Organik Gübre Üretimi, Tarımsal Kirliliğin Giderilmesi, Sulama İşleri, Hayvancılık Tesislerinin Kurulması, vs." birçok iş ve eylemden söz ediyor.  

 

Kalkınma Bakanı Sayın Cevdet Yılmaz Büyükşehirlerin yerel ve ülke kalkınmasındaki rolü üzerine Türkiye Belediyeler Birliği dergisinin kendisi ile yaptığı söyleşide istediğimiz ipuçlarını veriyor. Özetle buraya da aldığımız pasajlar herhalde meramımızı anlatmaya yetecek:

 

"Yerel kalkınma sürecine liderlik yapacak olan belediyeler kent ekonomisini ve ticaretini geliştirmeye yönelik çalışmalar yapabilecekleri gibi bu alanda teşvik mekanizmalarını da yürürlüğe koyabilecek konuma gelmiştir."

 

"Yerel yönetimlerin başarısının en önemli ön şartı bu kentlerin ekonomik gelişimidir. Kentlerin ekonomik gelişiminin yetersiz olduğu durumlarda yerel sorunların giderilmesi zorlaşabilecektir. Bu sebeple belediyeler, fiziki ve sosyo-kültürel alanlara önem vermelerinin yanı sıra kentin ekonomik gelişimine de önem vermek durumundadırlar."

 

"Yerel yönetimlerin kalkınmada etkin rol almaları, günümüzde gelişmiş ülkelerde genel kabul gören bir yaklaşımdır. Bu konuda Avrupa Kentsel Şartı’nda “Yerel yönetimler, kentte ekonomik kalkınmayı teşvik edecek koşulları yaratır, girişimcilere yardımcı olma olanaklarını sağlar. Kentsel mekânlar; üretim, dağıtım, alış-veriş ve tüketim gibi ekonomik dayanaklara sahip olduklarından, ulusal ekonomide önemli bir rol oynarlar” ifadesi yer almaktadır. Görüleceği üzere Türkiye’deki yerel yönetim yapılanması Avrupa Kentsel Şartı ile uyumludur..."

 

DOKAP böyle diyor.

Büyükşehir Yasası böyle diyor.

Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz böyle diyor.

Avrupa Kentsel Şartı böyle diyor.

Biz de böyle diyoruz.

 

Büyükşehir Belediye Başkanımız ve varsa kurmayları bu konularda ne diyor?

Ya da birşey diyorlar mı? Ya da bu taraklarda bezleri var mıdır?

Ordu'da yola ve kentsel dönüşüme evet.

Ama bunlar da iştir!