Dolar karşılıksız kağıt para. Buna rağmen uluslar arası toplum dolara değer atfediyor ve onu değerli kılıyor.

Neden?

Paranın değeri kabul fonksiyonundan kaynaklanıyor.

Kabul fonksiyonunun gerisinde "Para Talebi" var. Dolara talep olduğu zaman dolar değer kazanıyor.

Kağıt para olduğu halde niçin uluslar arası toplum dolar talep ediyor?

1972 Yılında Amerika doların altın karşılığını kaldırdı. O döneme kadar altın karşılığı olan dolar rezerv para olarak tutuluyordu. Merkez bankalarında tomarlarca dolar rezerv para olarak dururken, doların kağıt paraya dönüşmesi herkesi şoke etti. Merkez Bankaları Amerika'nın emri-vakisini kabul ettiler. Zira ellerindeki doları ne yapacaklarını bilemediler. Sistem yanlış üzerine kuruldu.

Başta petrol satan ülkeler olmak üzere cari fazla veren devletler ellerindeki dolarları yavaş yavaş satmaya başladılar. Bunu üzerine Amerika faiz silahına baş vurdu. Dolara verilen faiz yüzde 18'lere kadar çıktı. Faiz kazanma amacındaki finans kapital sahipleri portföylerini dolar olarak tutmayı tercih ettiler.Ancak, yeterli olmadı.

Bunun üzerine Amerika "petrol dolar ile satılır" kuralını petrol satan ülkelere kabul ettirdi. Petrol satın almak isteyen ülkeler mecburen dolar talep etmek durumunda kaldılar. Petrolü dolar ile satmayan ülkeleri Amerika tehdit ediyor. Ambargo uyguluyor. Fırsatını bulursa işgal ediyor. Zira uluslar arası hukuka göre "petrol dolar ile satılacak" diye bir prensip yok. Yok ama, uluslar arası hukukta güçlünün kuralları egemen oluyor.

Kargaşa dönemlerinde rezerv para olan dolar daha çok talep ediliyor. Bu nedenle Amerika dolara talep yaratmak için "kontrollü kargaşa" siyaseti uyguluyor. Uluslar arası toplumda oluşan hiç bir sorunu çözmüyor. Aksine çözümsüzlük üretiyor.

Dolar değer kazanıyor.