Forsa Araştırma Şirketi’nin Alman Stern dergisi için hazırladığı ankete göre Alman halkının yüzde 69’u Türkiye’nin Avrupa Birliği’ne girmesine karşı.
Stern Dergisinde yayınlanan ankette Türkiye’nin AB’ye girmesini isteyen Alman halkının oranı ise yüzde 26’da kaldı. 2005 yılında yapılan anketle kıyaslandığında Türkiye’nin AB’ye katılmasını isteyen Almanların sayısında ciddi bir düşüş olduğu gözleniyor. 2005 yılında yapılan ankete göre Türkiye’nin AB’ye girmesini isteyen Alman halkı yüzde 43’ken, AB’ye girmesini istemeyenlerin oranı yüzde 52 olarak belirtilmiş.
Birçok Avrupa ülkesi Türkiye’nin desteğiyle Ortadoğu’da sağlıklı ilişkiler kurabilmek için Türkiye’nin AB’ye katılmasına olumlu bakarken Almanya ve Fransa bu duruma karşı duruş sergiliyor. Ancak Kıbrıs Rum kesiminin müzakereleri tıkamasıyla birlikte Türkiye’nin AB üyelik müzakerelerinde ilerleme sağlanamıyor.
Anket sonuçlarının açıklanması Erdoğan’ın hafta sonunda Köln’de 20 bin Türk vatandaşına hitap etmesinden birkaç gün sonrasına denk geldi.
Kaynak: iha