Başbakan Yardımcısı Emrullah İşler, Kosova ziyareti çerçevesinde Priştine’de gerçekleştirdiği temaslarının ardından tarihi Fatih Camisi'nin açılış törenine katıldı.
Priştine'de, 1461 yıllarında inşa edilen ve daha önce TİKA tarafından restore edilen Fatih Sultan Mehmet Camisi'nin bahçe düzenlemesi ve şadırvanının hizmete açılması dolayısıyla düzenlenen törene, Kosova İslam Birliği Başkanı Müftü Naim Tërneva, Kosova Kamu Yönetimi Bakanı Mahir Yağcılar ve cami cemaati katıldı.
İşler, törende yaptığı konuşmada, restore edilen caminin 2010 yılında Başbakan Recep Tayyip Erdoğan tarafından açıldığını hatırlatarak, şadırvanın hizmete açılması ve çevre düzenlemesinin tamamlanmasıyla camide restorasyon çalışmalarının tümüyle bittiğini ve bu projenin tamamlanmış olduğunu söyledi. Caminin, inşa edildiği günden itibaren dostluk ve kardeşliğin sembolü olarak bugüne geldiğini kaydeden İşler, "TİKA'nın başarılı çalışması ve kıymet bilen Kosova halkının hassasiyeti sayesinde, bu cami nice asırlar Kosova halkına hizmet edecektir" ifadesini kullandı. "Tarihten gelen kardeşliğimiz, dostluğumuz var" diyen İşler, Türkiye olarak, acı gününde de tatlı gününde de Kosova halkının yanında olacaklarını ifade etti.
Kosova İslam Birliği Başkanı Tërneva da komünist yönetim döneminde Kosova'daki birçok ibadethanenin yıkıldığını hatırlatarak, asırlık Fatih Camisi'ni restore ederek Kosova halkına kazandıran Türkiye'ye minnettar olduklarını belirtti.
Konuşmaların ardından dualar okunarak, pasta kesildi. İşler daha sonra, restorasyonu TİKA tarafından yapılacak tarihi Yaşar Paşa Camisi'ni ziyaret etti ve TİKA yetkililerden restorasyon projesi hakkında bilgi aldı. Ardından, restorasyonu devam eden Sultan Murat Camisi'ne geçen İşler, burada da incelemelerde bulundu.
Başbakan yardımcısı Emrullah İşler son olarak, restorasyonu TİKA tarafından yapılan Priştine’nin merkezindeki tarihi Lokaç Çeşmesi'ndeki çalışmaları da inceleyerek bilgi aldı.
Kaynak: iha