Güney Sudan’ın Bantiu kentinde bulunan petrol aktarma merkezinde BM Güney Sudan Misyonu (UNMISS) tarafından çekilen bir görüntü, kentte yapılan etnik katliamı gözler önüne serdi. Sokaklarda yerde yatan cesetlerin yer aldığı videoda, şiddetten kaçmak için evlerini terk eden çok sayıda kişi de görülüyor.
Cumhurbaşkanı Salva Kiir'in bağlı olduğu Dinka kabilesi ile darbe planladığı iddiasıyla görevden aldığı yardımcısı Riek Machar'ın Nuer kabilesi arasında, 15 Aralık'tan bu yana süren etnik çatışmaların şiddeti arttı. BM barış koruma misyonu tarafından yapılan açıklamada, geçtiğimiz hafta Bantiu kentini istila ederek ele geçiren isyancı Nuer kabilesi askerlerinin, kentte yüzlerce kişinin saklandığı çok sayıda yere girerek etnik katliam gerçekleştirdiği belirtildi. Katliam sonucu 200’den fazla kişinin öldüğü, 400’den fazla kişinin ise yaralandığı belirtilirken, çok sayıda kişinin ise Bantiu’daki evlerini terk etmek zorunda kaldığı kaydedildi.
UNMISS tarafından Bantiu kentinde çekilen videoda ise katliamın izleri yer aldı. Yapılan açıklamada, BM ekibinin, ülkede yapılan zulmü belgelediği ve hayatını kaybeden sivillerin toplanması, kimliklerinin belirlenmesi ve gömülmesinin organize edilmesine yardım ettiği ifade edildi.
Öte yandan, Bantiu’yu ele geçiren isyancı askerlerin, burada bulunan petrol firmalarına toplanıp gitmeleri için 1 hafta verdikleri bildirildi.
Kaynak: iha