Amerika’da bir köpeğin saldırısına uğrayan 19 yaşında genç bir kızın kopan kulağı sülük yardımı ile yerine dikildi.
Olay Amerika’nın Rhode Island şehrinde gerçekleşti. 19 yaşında bir kıza pitbull cinsi köpek saldırarak kolunu yaraladı ve sol kulağını kopardı. Plastik cerrahi, kopan kulağın yeniden dikilme için çok fazla hasar aldığını söyledi. Uzman cerrah Dr. Stephen Sullivan “Normalde kopan bir kulak plastik cerrahlar tarafından yerine dikilebilir ama vücuttan ayrılan parçanın bıçak gibi düz bir kesik yerine köpek ısırığı ile parçalanmış olması durumu zorlaştırır” diye açıklama yaptı.
Rhode Island hastanesinde genç kızı ameliyat eden doktor Sullivan, kopan kulakta mikroskop ve aşırı hassas cihazlar kullanarak 0,3 mmlik bir atar damar buldu ve kulağı bu atardamarla vücuda mikroskobik dikişlerle tutturdu.
Kulağa temiz kanı taşıyan atar damarla bağlantı yapan doktor kirli kanın toplanacağı toplar damar bulamadığı için farklı bir çözüm üretti. Kulakta biriken kirli kanı temizlemek için sülük kullanan Dr. Sullivan “İnsan vücudu, damarlarını yeniden yapabilme konusunda çok başarılıdır. Biz sülükleri, toplar damarlar yeniden oluşana kadar geçici bir kan tahliyesi yöntemi olarak kullanacağız” dedi.
İki haftadan uzun bir süre düzenli olarak hastaneye giden kızın dikilen sol kulağına sülük uygulanarak oksijensiz kirli kan çekildi. Bu süreçte damarlar oluşmaya başladı ve sülük tedavisi aralarla uygulanmaya devam edildi. Sonuçta kulakta gereken bütün damarlar yeniden oluştu ve sülük tedavisi bitirildi. Geriye belli olmayan ufak bir yara izi kaldığı açıklayan Dr. Sullivan, “Kulak kopması hasta için bir ölüm kalım meselesi değil ama hayat kalitesini artırmak adına çok önemli. Bu tedavi sayesinde hastamız saçını hiç tereddüt etmeden toplayabilecek. Onu gördüğünüz zaman başına böyle bir kaza geldiğini farkına varmanızın imkanı yok” diye açıklama yaptı.
Bugüne kadar bu olay gibi tıp literatürüne geçen sadece 50 başarılı operasyon bulunuyor. Bunun sebebi kulakta bulunan damarların çok ince ve küçük olması. 2004 yılında Amerika Gıda ve İlaç Kurumu (FDA) kan ile beslenen sülüklerin sağlık sektöründe kullanılabileceğini onaylamıştı.
Kaynak: iha