Kosova’da 8 Haziran’da yapılacak erken parlamento seçimlerine yönelik seçim kampanyası süreci start aldı.
2008 yılında bağımsızlığın ilan edilmesinden sonra milletvekillerini seçmek için ikinci kez sandık başına gidecek olan Kosovalılar'da seçim heyecanı başladı. Seçim kampanyası çerçevesinde Priştine’de miting düzenleyen ilk partilerden Hashim Thaçi’nin başında bulunduğu Kosova Demokratik Partisi (PDK) oldu. Yüzlerce sempatizanın katıldığı mitingde Thaçi, büyük bir coşkuyla karşılandı. Tezahüratlar eşliğinde kürsüye çıkan Başbakan Hashim Thaçi, PDK sempitazanlarına “Yeni Misyon” adı altında partisinin seçim programını açıkladı. Yeni misyonun vatandaşa dair, siyasi farklılıkları aşan ve ülkenin menfaatine olan bir misyon olduğunu kaydeden Thaçi, 2007 yılındaki parlamento seçimlerinde elde edilen zaferin 8 Haziran seçimlerinde çok daha büyük olacağını söyledi. PDK lideri Thaçi, seçmenlere Kosova’da 200 bin yeni iş yeri sözünü verdi.
Seçim kampanyası yapan diğer partilerden 3’üncü büyüklükteki parti olan Vetëvendosje Hareketi ise, klasik seçim mitingi yerine caddeleri tercih ederek, vatandaşa broşürler dağıttı. Vetëvendosje Hareketi lideri Albin Kurti, seçimleri kazanmaları durumunda farklı vergi sistemi uygulayacaklarını açıkladı. Kosova’da eşitsizliğin mevcut olduğuna, dolayısıyla demokrasiden çok haksızlıkların ağır bastığına işaret eden Kurti, yeni vergi sistemi ile az maaş alanlardan vergi alınmayacağını, yüksek maaş alanlara ise yüksek vergi uygulayacaklarını söyledi. Kurti, temel gıda ürünlerine uygulanan KDV’nin kaldırılacağı sözünü verdi.
İkisi Türk partisi olmak üzere erken seçimlere siyasi parti, koalisyon ve vatandaş girişimi olmak üzere toplam 31 siyasi özne katılıyor. 6 Haziran tarihinde sona erecek olan seçim kampanyasında Kosova Meclisi’ndeki 120 sandalye için binden fazla milletvekili adayı yarışacak.
Kaynak: iha