İnsanlık tarihine bakıldığı zaman düşüncenin evriminde iki önemli aşama yaşandığı görülür. Birinci aşama M.Ö. Dördüncü Yüzyıla kadar olan dönemi kapsıyor. İkinci aşama, Platon ile başlıyor ve günümüzde yaşamaya devam ediyor.
Platon'a kadar insanoğlu "Kalp ile düşündüğünü" zannediyordu. "Iyi kalpli adam, kötü kalpli adam" gibi anlayışlar, günümüze kadar gelmiştir. Bu döneme ilişkin makalemi sayfamdan okuyabilirsiniz.
Yunanlı Filozof Platon "düşünce sistemini" kökten değiştirdi.Platon ölümsüzlüğü arıyordu. Ruh ile ölümsüzlüğün yakalanabileceğini iddia etti. Platona göre ruh "ölümsüzlükler diyarından" dünyaya gelmiş ve insan bedenine girmişti. "Ruh, geldiği yere, gerçek aleme gitmek için gayret ediyor. Bu amaçla bilgi topluyor. Yeterli bilgiye ulaşınca, geldiği yere geri dönecek" diyordu.
Bu düşünce sistemi, din adamları için kurtuluş oldu. Yahudi Tarikatlarında 400 yıl tartışıldı. Hz Isa ile yeni bir anlayış ortaya çıktı. Hz. İsa "ruh hesap verecek, iyiler cennete, kötüler cehenneme gidecek" deyince, Yahudi dünyasında kıyamet koptu.
Çünkü Yahudilik "bu dünya ile ilgili ahit dini" idi. Yahudi mutluluğu bu dünyada arıyordu. Yahudinin, Rab ile anlaşması vardı. Yahudi "rabbın emirlerine uyacak, rab ona içinde bal ve süt akan bir memleket" verecekti.
Hz. Isa "Platonun Ruh kavramını kullanarak, Yahudi dinini sabote ediyor" iddiası ile yargılandı ve çarmıha gerildi.
Ruhun hesap vermesi kavramı, Havariler tarafından, Yahudi Dinine ilave edilerek Hrıstiyanlık ortaya çıktı. Ruhun hesap vermesi, cennet ve cehennem kavramları, daha sonradan Müslümanlığa aynen girdi.
Semavi din kavramı adı altında, Platonun gerçek alem (ahiret) ve geçici alem (dünya) kavramları günümüze kadar geldi. Devam ediyor.
Düşüncenin ruhta oluşacağına dair Platonik Felsefe, çok başarılı. Tüm dinleri etkiledi. Ölenin arkasından "ruhu şad olsun, mekanı cennet olsun" diyerek insanları rahatlatmak amacıyla söylenmesi, sosyolojik geleneğe dönüştü.
Ancak, 20. yüzyılda "düşüncenin beyinde oluştuğu" anlaşıldı. Beyin öldüğü anda "düşünme erki" yok oluyor. Bu gerçeği, önce tıp doktorları anladı. Geniş halk kitlelerine eğitim ile aktarılıyor.
Günümüzde "platonik felsefe" aklını kullanabilen insanlar tarafından kabul görmüyor. Düşüncenin beyinde oluşmasına ilişkin yeni bir inanç sistemi, insanlığa egemen oluyor. Adına Deizm deniliyor.