Düzce’nin en eski yerleşim yeri olan Konuralp, Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş’in ısrarlı çalışmalarıyla dünyaca ünlü olmaya aday. Başkan Keleş, yerel seçimlerden önce vaat ettiği Konuralp Tarih Koridoru Projesini hayata geçirmek için kolları sıvadı.
Milattan önce 3. Yüzyıla kadar dayanan Düzce’nin en eski yerleşim yerlerinden biri olan Konuralp’te tarihi değer gün yüzüne çıkıyor. Doğudan batıya uzanan, Küçük Melen ve Tabahane Çayları yakınında, ovada son bulan bir tepenin üzerine kurulan Konuralp, Düzce’nin tarihini barındırsa da şimdiye kadar bu tarih gün yüzüne çıkarılmadı.
15 Haziran’da yeniden start alacak olan Antik Tiyatro’daki kazı çalışmalarına belediye bütçesinden 1 Milyon TL gibi bugüne kadar eşi görülmemiş bir bütçe aktarılacağını söyleyen Düzce Belediye Başkanı Mehmet Keleş, tarihi değerleri ve güzellikleri gün yüzüne çıkartmak için harekete geçti.
Başkan Keleş, “Konuralp Tarih Koridoru Projesi kapsamında, seçimden önce vaat ettiğim gibi, hem bu şirin yerleşim yerinin bütün yollarını tarihi kimliğine yakışır biçimde yeniden taşla döşeyeceğiz. Antik Tiyatroyu mutlaka ortaya çıkaracağız. Eski eserleri, evleri restore edeceğiz. Eski evlerin benzerlerini yeniden yapacağız. Temizlenmiş, aydınlatılmış, çevre düzenlemesi yapılmış kasabamız, butik otelleri, hediyelik eşya dükkanları, lokantaları, kafeleri, kitapçı dükkanlarıyla Efes’ten, Bergama’dan geri kalmayacak. Safranbolu’dan, Beypazarı’ndan daha çok turist çekecek bir hale gelecek. Dünyanın ve Türkiye’nin tarih ve kültür turizmi merkezlerinden biri olacak. Konuralp’te tarih maalesef kötüye kullanılmış. Avrupa müzelerinin baş köşesini süsleyecek tarihi eserler çöp içinde, ot içinde, bakımsız ve kaderine terk edilmiş durumda. Bunu değiştireceğimi söylemiştim. Sözümde duracağım. Konuralp’i Konuralp Gazi’nin adına yakışır biçimde bir Anadolu Medeniyeti ve Türk İslam Kültürü merkezine çevireceğim. Konuralp’i kalaylı tas gibi ortaya çıkaracağım. Konuralp’te bize geçmişi hatırlatan Mermer Köprü’den Batı Surları’na, Güney Surları’ndan Atlı Kapı’ya kadar otların, evlerin, çöplerin arasında kaybolup gitmeye yüz tutan eserleri gün yüzüne çıkaracağım” dedi.
Kaynak: iha