Düzce Valiliği Halk Sağlığı Müdürlüğü yetkilileri tarafından Akçakoca’nın muhtarlarına "Sağlıklı içme suyu temini" konulu seminer verildi.
Halk Sağlığı Müdürlüğü teknikeri Murat Serdar tarafından verilen seminerde, kaynağından temin edilen suların depolanma koşullarıyla dezenfeksiyon imkanlarının neler olduğu ve bu çalışmalarda muhtarlara düşen görevler örnekleriyle anlatıldı.
Kaymakamlık toplantı salonunda bir araya gelen 50 muhtar, sağlıklı su temini konusunda kendi sorumluluk alanlarının neler olduğunu can kulağıyla dinlerken, birçok muhtar, özellikle klorlama faaliyetlerinin muhtarlardan alınarak eğitimli kişiler tarafından yerine getirilmesi istendi. Tekniker Murat Serdar, Sağlık Bakanlığı’nın murakabe (İzlenme, denetlenme, raporlanma) hizmetinin bir parçası olarak, içme suyunda ortaya çıkan problemlerin çözümünde Özel idare ve belediyelerin yanı sıra köy muhtarlarına da bazı görevler yüklediğini söylerken, özellikle muhtarlar tarafından depo denetimlerinin sık sık yapılması gerektiğin hatırlattı. Suyun kalitesi konusunda gelişmiş ülkelerle aynı standartlara sahip olunduğunu söyleyen Murat Serdar, AB müktesebatına göre, insanın tükettiği suyla tuvalette kullanılan suyun kalitesinin aynı olması gerektiğinin altını çizdi. Seminerde, köylerde su kullanmak istenildiğinde, bu suyun yer altı suyu mu yoksa dere suyu mu olduğuna bakıldığı söylendi. Yer altı sularının kullanım izninin Özel İdare’de olduğu, bu suyun analizi yapıldıktan sonra Halk sağlığı merkezi tarafından uygun depo, kaptaj ve dezenfeksiyon ünitesinin kurulduğu anlatıldı. Seminerde, içme suyu olarak dere suyunun kullanılması durumunda, derenin tahlilinin yapılmasının ve ona uygun arıtma tesisinin kurulmasının zorunlu olduğu ifade edildi.
Köylerdeki kaptajların (su tutma deposu) nasıl olması gerektiğinin fotoğraflı örnekleriyle anlatıldığı seminerde, kaptajların periyodik kontrolleri ve temizliğinin köy muhtarları tarafından nasıl yerine getirileceği anlatıldı. Su klorlama çalışmasının insan sağlığı üzerindeki olumlu etkileri ile suyun klorlanmasındaki ölçü ve oranları da seminerin alt başlıkları olarak muhtarlara anlatıldı. Seminere sorularıyla eşlik eden muhtarlar, kaptaj alanının muhafaza şartlarını sağlayarak korunaklı hale getirebileceklerini söylerken, klorlama yapılması konusunda ise eğitimleri olmadığı için, bu hizmetlerin uzman ekipler tarafından yerine getirilmesi gerektiğini söylediler. Akçakoca Kaymakamlığı yetkilileri ise, klorlama konusunda önümüzdeki süreçte proje yapıp, hizmet alım sözleşmesi üzerinden temin edilecek donanımlı bir ekip tarafından ilaçlama yapabileceklerini ve çalışmaların bu yöne doğru ilerlediğini söyledi. Halk sağlığı teknikeri Murat Serdar, diyagram üzerinde gösterdiği istatistik verilere göre, Akçakoca köylerinde kullanılan suyun, içime uygun olma oranının yüzde 7 olduğunu, kullanıma uygun olmama oranının ise yüzde 93 oranında olduğunu söyledi. Murat Serdar, periyodik olarak yaptırdıkları içme suyu analizleriyle, suda tarım ilacı kalıntısının olup olmadığını da ortaya çıkardıklarını söyledi. Fazla klor kullanımının zararının olmayacağının söylendiği seminerde, klor miktarı fazla olan suların çamaşır suyu kokacağı için, sadece içiminin zor olacağı ifade edildi. Seminer sonunda, Yaz aylarına girdiğimiz şu günlerde içme suyu konusunda acil yapılması gerekenin, muhtarlar tarafından suların dezenfeksiyonu olduğu ifade edildi.
Kaynak: iha