Sabancı Vakfı hibe desteği ile Birleşmiş Milletler Kadınların İnsan Haklarının Geliştirilmesi Ortak Programı kapsamında 'Eşit Söz Eşit İnsanca Yaşam' projesinin son değerlendirme toplantısı yapıldı.
Edirne Valiliği, Edirne Belediyesi, Trakya Üniversitesi Rektörlüğü ve Edirne Kadın Merkezi Dayanışma Derneğinin önderliğinde gerçekleşen çalışmanın sonucunda, Edirne Devecihan Toplantı Salonunda yapılan final toplantısında konuşan Edirne Vali Yardımcısı Beyazıt Tanç "Söz konusu olan kadın erkek eşitliği ise mutlaka herkesin söyleyeceği bir şeyler vardır. Var olan bir eşitsizlik gerçeğini tartışıyoruz aslında. Şu an aşamadayız. Ataerkil toplum yapısının örgütlendiği süreçten beri var olan bir eşitsizliği tartışıyoruz. Hedef aldığımız modern toplumlarda birey olarak kadın ve erkek çok daha farklı konumdalar. Hayatın her alanında kadınlar ve erkekler hemen her işte aynı ölçüde özgür birey olabildiklerinde o başarıyı gösteriyorlar. Biz henüz var olan bu gerçeği sorguluyoruz. Umuyorum çok kısa bir süre sonra hepimiz kadın ve erkeğin eşit ve özgür bireyler olarak yaşadığı sürece tanıklık ederiz" ifadelerini kullandı.
Trakya Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yener Yörük programdaki konuşmasında "Valilik, belediye ve üniversitemiz üçlü katılımla birlikte gerçekleşen bu araştırmanın sonuçlarını öğrenmek için buradayız. Bu anlamda Edirne için güzel şeyler yapıldı. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Üniversite olarak bilimsel alt yapı desteği verdik. Anketlerin hazırlanmasında, bunların sunumunda daha sonra son süreçte değerlendirmesinde yer aldık. Üniversite olarak bu tip görevlere her zaman hazırız. Sabancı Vakfı'na desteği için teşekkür ediyoruz" dedi.
Edirne Belediye Başkanı Recep Gürkan ise kadının eksik olduğu bir yaşamdan ya da bir alandan söz etmenin mümkün olmayacağını dile getirdi. Toplumsal bir kültür, algıların kolay değişmediğine dikkat çeken Başkan Gürkan, "Kadının toplumdaki yeri ve statüsünün daha eşit seviyelere çıkması noktasındaki çabalarla bunu kıracağız. Bundan 60-70 yıl öncesini düşünürsek kadın hakları ve kadının toplumdaki yeri çok önemli mesafe aldı ama yeterli midir, bence değildir. Bu kente yaşayan herkesin eşit oranda söz hakkı olmalı. Ben kendi kurumumda bunu gerçekleştirmek için çaba gösteriyorum. Edirne'de çok şükür ki ülkemizin birçok kentinde gördüğümüz kadına yönelik şiddet ilimizde minimum seviyede" şeklinde konuştu.
Programda yapılan konuşmaların ardından katılımcılara ikramlarda bulunuldu.
Kaynak: iha