"Özeleştiri yapmak" ilâçtır.
Neyin ilâcıdır?
Kafayı kuma gömme refleksine karşı ilaçtır.
Yanlışta, hatada ısrar ve gerçekleri inkâra karşı ilâçtır.
Konumuz aslında Ak Parti'de "hatırı sayılır" kimi isimlerin son günlerde özeleştiri mahiyetindeki açıklamaları olacak ama o konuya girmeden, lakin ona da benzeyen 'Çin işi inkâr' örneğini de verelim.
Çin devleti yaptığı açıklamada Uygur Türklerinin yaşadığı Sincan Uygur Özerk Bölgesi'nde etnik sorun olmadığını, ibadet özgürlüne kısıtlama getirmediklerini savunmuş. Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü, "Uygurlar, barış içinde yaşıyor ve memnunlar. Anayasa kuralları uyarınca da ibadet hakkı özgürlüğünden faydalanıyorlar" demiş.
Oysa "İddiaların üzücü olduğunu, devlet olarak durumu inceleyeceklerini ve gerekli önlemleri alacaklarını" ifade etselerdi onlar için daha doğru ve inandırıcı olurdu.
Demek ki Çin'in eski ideolojik devlet gözlüğü duruyor.
 
***
Gelelim AKP ve özeleştiri konusuna.
7 Haziran gecesi Başbakan Ahmet Davutoğlu balkondan "Zafer destanı yazdık" diyordu. Zaman geçtikçe bunun bir destan olmadığı görüldü.
 
Bugün AKP cenahında özeleştiriye yakın demeçler görüyoruz.
Örneğin Ordu Milletvekili Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş diyor ki:
"Sabah namazı ile bayram namazı arasında biraz vakit olur. O vakit 45 dakika felandır. Vakit geçtiği zaman içiniz geçer, hafif uyuklarsınız, hafif şöyle bir düşersiniz. Yanınızdaki arkadaşınız dürter, 'hemşehrim, git git bir abdestini tazele gel' der. Millet bize, bu seçimlerde  AK Parti 'ye dedi ki 'Şöyle git bir abdestini tazele gel'. İnşallah biz de abdestimizi tazeleyerek yeniden geliyoruz. Neyi kastediyorum? Yaptığınız doğru işleri yapmaya devam edin. Yapamadığınız, eksik bıraktığınız işleri yapmaya niyet edin. Yanlışlarınız varsa bunları da düzeltin ve yolunuza bu millete, insanlığa hizmet etme yolunda devam edin."
 
Mehmet Ali Şahin de şu örneği vermiş:
"Bize seçmen dedi ki, 'Sizin arabanın çekişinde düşme var. Şöyle buji, platin ayarını filan bir yaptırın. Belki vantilatör kayışı gevşemiş olabilir. Karbüratörü de bir temizleyin. Araba sağa sola da çekiyor. Bir rot balans ayarı da yaptırın' dedi 7 Haziran'da seçmen. 'Sizin egzozdan birtakım çatlak sesler geliyor. Bir egzozu da tamir ettirin' dedi. Biz bu mesajları aldık" dedi.
 
***
 
Görelim bakalım AKP'de,  "Bizim abdestimizden şüphemiz yok. Egzostan gelen ses de çatlaktan değil, modifiye sesi" diyenler mi kazanacak, yoksa "Abdestimizi tazeleyeceğiz, kendimize rot balans ayarı yapacağız" diyenler mi kazanacak?