RİZE (AA) -  Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun, 2015 yaş çay alım fiyatının yüzde 13 artışla 1,70 liraya çıkartılacağını açıklaması, Rize'deki çay üreticilerinin beklentilerini karşıladı.

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, söz konusu fiyatın genel anlamda beklentileri karşıladığını dile getirdi.

Bu fiyatın, daha önce açıkladıkları fiyata yakın olduğuna vurgu yapan Erdoğan, "Yaş çayın kilogramına 1,58 lira, yaş çay destekleme bedeli 12 kuruş ile 1,70 liralık bir fiyat. Sanayici öngörüsüyle açıklanan fiyata yakın bir fiyat. Üreticileri memnun eden, beklentileri karşılayan, sanayicilerin kabul edebileceği iyi bir fiyat açıklandı" dedi.

Erdoğan, çayda kaliteye dikkat edilmesi gerektiğine dikkati çekerek, Türk çayının marka değerini artırmak ve 2023 hedefine ulaşmak için kaliteli çay üzerinde yoğunlaşmalar gerektiğini söyledi.

Bu görevin, üretici ve sanayiciye düştüğünü belirten Erdoğan, "Açıklanan fiyat, kuru çay fiyatlarını da yukarı çekecek ve sanayiciyi de memnun edecektir. Türk çayı, her geçen günü daha ileriye gidecektir" diye konuştu.

- "Üreticinin beklentisi karşılanıyor"

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de yaş çayın kilogram bedelinin 1,75 lira olmasını istediklerini dile getirerek, açıklanan fiyatın buna yakın olduğunu belirtti.

Paliç, istedikleri fiyatın 5 kuruş altında olsa da hükümetle uyumlu çalışmaları sonucunda üreticinin beklentisinin giderek karşılandığını ifade etti. Paliç, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Önümüzdeki yıl bu beklentinin tam olarak karşılanacağına inanıyorum. Enflasyon oranının üzerinde bir fiyat açıklandı. ÇAYKUR'un kota miktarını artırması ve dönüm başına 400 kilograma çıkarması, özel sektörün de bu fiyattan ürün almasını sağlayacaktır. Bu yıl yaş çayın çok geç gelmesi ürünün de değerini artırmıştı. Kotanın artması, özel sektörün işini zorlaştırmıştır. Üreticiler kıymetini bilerek çay satsın."

Kaynak: aa