GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - İklim ve tabiat şartlarından etkilenebilen tarım ürünlerinden fındıkta don, kar yağışı, kuraklık gibi olumsuz durumlara karşı bir sepet fındık bedeliyle bahçedeki bütün ürünün garanti altına alınabileceği bildirildi.

 Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, AA muhabirine, tarım sigortasının çiftçiler için önemli bir katkı ve imkan olduğunu söyledi.

Sigortanın yaptırılması gerektiğinin genellikle "afet olduğunda" akla geldiğini ifade eden Bayraktar, geçen sene don olayında tarım sigortasının çiftçilerin gündemine girdiğini belirtti.

Tarım ürünlerinin iklime bağlı verim sağladığını anlatan Bayraktar, "Sigortacılığın tarım sektöründe ciddi anlamda yayılması lazım. Sonuçta tarım ürünleri iklimsel özelliklere bağlı olduğu için ne zaman, ne olacağı belli değil. Son yıllarda bu bölgede iklim değişikliği yaşanıyor" diye konuştu.

Bayraktar, çiftçilere tarım sigortası yaptırmaları tavsiyesinde bulunarak, şöyle konuştu:

"Çünkü don olunca herkes mağdur oluyor. Özellikle bölgemizde fındık çok önemli bir ürün. Birçok ilimizde başka tarımsal ürün yok. Fındık da dondan çok ciddi anlamda etkileniyor. Bu, tüm üreticiler için çok ciddi bir imkan. Bu anlamda bütün üreticilerimizin her yıl ürünlerini sigorta ettirmelerinde fayda görüyorum. Bizim üreticimizin de sektörün de gelişmesi anlamında önemli sonuçlar doğuracaktır."

Cüzi miktarlarla arazinin sigortasının yapılabildiğini vurgulayan Bayraktar, "Zaten bunun yarısını devlet karşılıyor. Bir sepet fındık getiren üreticinin bütün ürünü garantiye alınmış oluyor. Bu anlamda biz de 'Bir sepet fındık getirin, ürününüzü kurtarın' diyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa