RİZE (AA) - ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, 50 bin tonluk ihracat hedeflediklerini ve dünya markası olmaya çalıştıklarını söyledi.

Sütlüoğlu, Genel Müdürlük brifing salonunda, sona eren birinci sürgün yaş çay kampanyası ve ikinci sürgün hedefleriyle ilgili fabrika müdürleriyle toplantı yaptı.

Türk çayının dünya piyasalarında rekabet edebilmesi için ham maddenin kalitesinin çok önemli olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, birinci sürgünün tamamladığını ve ikinci sürgün alımlarının birkaç gün içinde başlayacağını belirtti. Sütlüoğlu, birinci sürgünde olduğu gibi ikinci sürgünde de kalitenin yakalanması için fabrika müdürlerinin duyarlı olmasını istedi.

Sütlüoğlu, çayın kalitesinin, dünya pazarında söz sahibi olabilmenin en önemli yolu olduğuna dikkati çekerek, "Kaliteli çay üretmenin yolu ham maddenin kaliteli olmasından ve prosese uygun üretimden geçmektedir. Ham madde kaliteli olmazsa kuru çayın kaliteli olması mümkün değildir. Hiçbir teknoloji kötü olan ham maddeden kaliteli mal yapamaz. Teknoloji olarak dünyanın en iyi fabrikalarına sahibiz. El değmeden çay üretiyoruz. Burada önemli olan ham maddeyi kaliteli ve evsafa uygun almamız, bunun için çalışmalıyız" dedi.

Çayı geleceğe taşıyabilmek için ham maddede kaliteyi yükseltmeleri gerektiğinin altını çizen Sütlüoğlu, "Bu gerçeği üreticilerimize de anlatmalıyız. ÇAYKUR, Türkiye sınırları dışına çıkarak artık bir dünya markası olma yolunda ilerliyor fakat iç piyasada olduğu kadar kolay değil. Dünyada ciddi bir pazar oluşturmaya çalışıyoruz. Dış pazarda 50 bin tonluk ihracatı hedefliyoruz. Bir dünya markası olmaya çalışıyoruz. Bunun için yüzlerce yıl bu sektörde faaliyet gösteren dev firmalarla rekabet ediyoruz" diye konuştu.

- Soğuk çay pazarı

Sütlüoğlu, soğuk çay pazarına girdikten sonra çok hızlı bir yükseliş gerçekleştirdiklerine işaret ederek, şunları kaydetti:

"İç piyasada ilk sıraya yerleştik. 35 ülkeye soğuk çay ihracatımız var. 3,5 milyon litre yani 7 milyon 'Didi' ihracatı gerçekleşmiş oldu. Bu sene hedefimiz 60 ülkeye ihracat yapmak. Gelecek yıl ise 100 ülkeye ihracat yapmayı planlıyoruz. Bu seneki ihracat hedefimiz 15 milyon litredir. İnşallah yıl sonuna kadar 15 milyon litre ihraç hedefini yakalarız. Bunun için hep birlikte gayret göstermeliyiz. Gelecek yıl da hedefimizi 100 ülkeye çıkartarak soğuk çayda da ayrı bir dünya markası oluşturmak hedefindeyiz. Türkiye'nin 2023 hedefine soğuk ve sıcak çayda yaptığımız atılımlarla katkı sağlama gayretindeyiz."

Kaynak: aa