KARABÜK (AA) - Karabük Üniversitesi (KBÜ) ile Karabük Demir ve Çelik Fabrikaları (KARDEMİR) iş birliğinde  "Demir Çelik Sektöründe Standardizasyon ve Standartların Önemi" paneli düzenlendi.

KBÜ Demir Çelik Ensitüsü'nün toplantı salonundaki panelde konuşan Türk Standartları Enstitüsü (TSE) Başkanı Hulusi Şentürk, gelişmiş ülkelerin tamamına yakınında standardizasyon strateji belgeleri olduğunu söyledi.

Standardizasyonun bir kültür, bir yönetim şekli olduğuna değinen Şentürk, şöyle dedi:

"Ülkemizde 'standart' dediğimizde genelde işletmelerimizin üretim yaparken bir standardın gereklerine yerine getirmeleri gibi sadece standardın küçük bir bölümü anlaşılmaktadır. Ürün veya hizmetlerin standartların uygunluğu sadece bir çıktıdır. Türkiye'de istisnası çok az olan işletmelerin dışında genelde 'standardizasyon' dediğimizde duvara asılacak bir belge akla geliyor. Belgeyi alana kadar firmalarımız canla başla bir şeyler yazıyorlar, etrafı sil süpür tertemiz, belgeyi aldıktan sonra bir daha iki sene sonra görüşmek üzere 'sen sağ, ben selamet' yollar ayrılıyor. Biz yönetmek mecburiyetindeyiz, standartlarla yönetmek mecburiyetindeyiz."

Herkesin bilişim ordusunun kurulmasından bahsettiğini belirten Şentürk, şunları söyledi:

"Bizde TSE olarak 'beyaz hackerleri' eğitmeye başladık. Niye? Gerçekten de günümüzde sanal saldırılara karşı ülkelerin ve kurumların çıkarını koruyacak sanal ordulara ihtiyacımız var. Peki ama dünya ekonomik savaşının tamamen standartlar ve uygunluk değerlendirme üzerine yürüttüğü gerçeği karşısında ne zaman biz ülke olarak aynı zamanda standardizasyon ve uygunluk değerlendirme ordusuna da ihtiyacımız olduğunun gerçeğine varacağız."

- "34.77 milyon ton ham çelik üretildi"

Çelik İhracatçıları Birliği Başkanı Namık Ekinci de çelik sektörünün 2013 yılı yarı mamul ve mamul çelik ithalatının incelendiğinde 16.1 milyon ton ithalat gerçekleştirildiğinin görüldüğünü kaydetti.

 Türk çelik sektörü 2013 yılı verilerine göre 34.77 milyon ton ham çelik üretimi olduğunu ve bununla dünyanın 8'inci büyük çelik üreticisi konumunu sürdürdüğünü kaydeden Ekinci, şunları anlattı:

"2014 yılının 8 aylık verilerine göre ham çelik üretimi, önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 0,7 oranında artışla 22,8 milyon ton olarak gerçekleşmiş, yıl sonu itibariyle de 35.1 milyon ton olarak gerçekleşmesi beklenmektedir. Öte yandan 2013 yılında Türkiye'nin çelik tüketimi 31.3 milyon ton olarak gerçekleşmiştir. 2014 yılı 8 aylık verilerine göre ise çelik tüketimi geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 1.3 artarak 20 milyon ton olmuştur. Bu artışın sürdürülebilir olması önem arz etmektedir." 

KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel ise üretimde 3 milyon tona ulaşmalarını sağlayacakları 5. yüksek fırını ısıtmaya başladıklarını belirterek, fabrikanın yatırımlarından ve hedeflerinden bahsetti.

KBÜ Rektörü Prof. Dr. Burhanettin Uysal da bugün bir hayali gerçekleştirdiklerini kaydetti.

Konuşmaların ardından TSE Başkanı Hulusi Şentürk, KARDEMİR Genel Müdürü Fadıl Demirel'e "10002 Müşteri Memnuniyeti Yönetim Sistemi Belgesi" verdi. 

Kaynak: aa