TRABZON (AA) - Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan, "Geçen yıl Doğu Karadeniz'den Gürcistan'a, DKİB kanalıyla 173 milyon 998 bin 867 dolar tutarında  ihracat gerçekleşti ve bir önceki yıla oranla bu ülkeye ihracatta yüzde 9 oranında artış yaşandı" dedi.

Gürdoğan, beraberindeki DKİB Genel Sekreteri İdris Çevik ile Gürcistan'ın Trabzon Başkonsolosu Avtandil Mikatsadze'yi makamında ziyaret etti. Gürdoğan, yaptığı açıklamada, ziyarette, Doğu Karadeniz'in dış ticaretinde en çok ihracat yapılan üçüncü ülke olan Gürcistan'a yönelik ihracatın önümüzdeki dönemde daha da gelişmesi amacıyla ihracatçıların yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerini Mikadsadze'ye aktardıklarını anlattı.

Doğu Karadeniz'den Gürcistan'a yönelik ihracatın arttığına değinen Gürdoğan, "Geçen yıl Doğu Karadeniz'den Gürcistan'a, DKİB kanalıyla 173 milyon 998 bin 867 dolar tutarında ihracat gerçekleşti ve bir önceki yıla oranla bu ülkeye ihracatta yüzde 9 oranında bir artış yaşandı" diye konuştu.

Gürdoğan, önümüzdeki yıllarda Doğu Karadeniz'den Gürcistan’a yapılacak ihracatın daha da üst sıralara yükselmesi için herkesin çaba sarf etmesi gerektiğini söyleyerek, "Bu hedefin gerçekleşmesi için iş adamlarımızın önündeki engellerin kaldırılması konusunda çok önemli desteklerini gördüğümüz Mikadsadze ile daha sıkı işbirliği yapmayı amaçlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Gürcistan’da 1 Eylül 2014 tarihinde yürürlüğe giren yeni vize rejimi uyarınca tüm yabancı ülke vatandaşları için en fazla 90 gün vizesiz kalma süresi bulunduğunu anımsatan Gürdoğan, bu sürenin aşımı halinde alınması gereken vize uygulamasında Türk şoförlerin muaf tutulmaması sebebiyle büyük sorunlar çıktığını anlattı.

Uluslararası taşımacılık yapan Türk şoförlerin, bu anlamdaki mağduriyetinin giderilmesi için vize muafiyeti kapsamına alınmalarını talep ettiklerini belirten Gürdoğan, "Mütekabiliyet esası gereği ülkemiz vize rejiminde Gürcü şoförlere vize muafiyeti uygulaması nedeniyle aynı uygulamanın Gürcistan tarafından da Türk şoförlere uygulanmasını bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.

Başkonsolos Mikatsadze'nin de görüşmede, Gürdoğan'ın talep ettiği düzenlemenin bir an önce yapılacağını dile getirdiği belirtildi.

Kaynak: aa