TRABZON (AA) - TUNCAY BEKAR - Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı'nın (DOKA) "Turizm Sektörü Güven Endeksi Anketi"ne göre, yöredeki turizm sektörü temsilcilerinin yüzde 86'sı yeni sezondan umutlu.

DOKA Genel Sekreteri Çetin Oktay Kaldırım, AA muhabirine yaptığı açıklamada, DOKA ve Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV) iş birliğinde Doğu Karadeniz'de yaklaşık 3 aylık çalışma sonucu "Turizm Sektörü Güven Endeksi Anketi" yaptıklarını söyledi.

Anketin Türkiye'nin bölgesel bazlı ilk güven göstergesi olduğunu belirten Kaldırım, bundan sonra düzenli olarak yapılacak bu anketle sorumluluk alanlarındaki Artvin, Giresun, Ordu, Trabzon, Gümüşhane ve Rize'nin turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların mevcut durumları ve gelecek beklentilerinin analiz edileceğini dile getirdi.

Kaldırım, buna göre Doğu Karadeniz'de turizme güvenin arttığını belirterek, DOKA Turizm Sektörü Güven Endeksi'nin yükselmeye devam ettiğini bildirdi.

DOKA turizm sektörü güven endeksinin geçen ayda hem Türkiye'den hem AB'den daha iyi performans sergilediğini dile getiren Kaldırım, "Turizm sektörü güven endeksinin yükselmesinde önümüzdeki 3 ayda hizmetlere olan talep beklentisinin artması etkili olmuştur" dedi.

-"Turizmde mart ayının lideri konaklama sektörü oldu"

Doğu Karadeniz'de turizmin önemine işaret eden Kaldırım, turizm sektörünün yöre için tam anlamıyla bir "bacasız sanayi" olduğunu vurguladı.

Kaldırım, yöredeki turizm sektörü güven endeksinin kış olmasına rağmen Avrupa'nın önünde yer aldığına dikkati çekerek, son yıllarda yörede turizmde önemli gelişmeler olduğunu belirtti.

Yaptıkları ankete göre Doğu Karadeniz turizm sektörünün yüzde 86'sının gelecek dönemden umutlu olduğunu aktaran Kaldırım, şunları kaydetti:

"Önümüzdeki 3 ayda verilen hizmetlere talep beklentisinin denge değeri Mart 2015’te bir önceki aya göre 14,9 puan yükselerek 81,4 puan değerini aldı. Önümüzdeki 3 ayda verilen hizmetlere talep beklentisi bir önceki aya göre hem Doğu Karadeniz'de hem de Türkiye genelinde ve AB-28'de yükseldi. Mart ayında DOKA Turizm Endeksi, Türkiye genelinden ve AB-28'den daha iyi performans sergiledi. Mart 2015'te Doğu Karadeniz'de turizm sektöründe faaliyet gösteren firmaların yüzde 86'sı, önümüzdeki 3 ayda verdikleri hizmetlere olan talepte artış beklerken, talepte düşme bekleyenlerin oranı yüzde 4 düzeyinde oldu."

Kaldırım, mart ayında Doğu Karadeniz'de turizm sektörüne alt sektörler itibarıyla bakıldığında konaklama hizmetleri sektörünün en iyi performansı gösteren sektör olduğunu da anlatarak, "Bu sektörü seyahat acentesi hizmetleri sektörü takip etti. Bu iki sektör turizm sektörü güven endeksinden daha yüksek değer aldı. Yiyecek ve içecek hizmetleri sektörü ise turizm sektörü güven endeksinden daha düşük değer aldı. Yolcu taşımacılığı hizmetleri sektörü negatif değer alan tek sektör oldu" diye konuştu.

Kaynak: aa