GİRESUN (AA) - Ziraat Odaları Giresun Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, fındık hasadına mutlaka ürün olgunlaştıktan sonra başlanılması ve hasadın yerden yapılması gerektiğini söyledi.

Yaman, gazetecilere yaptığı açıklamada, 8 Ağustos itibarıyla Giresun'da fındık hasadına başlanılacağını belirtti.

Bahçelere erken girilmemesi gerektiğini vurgulayan Yaman, "Bahçede bulunan ve farklı zamanlarda hasat olgunluğuna gelen farklı çeşitler ayrı ayrı hasat edilmeli. Hasat mutlaka yerden ve fındıklar tam olgunlaştıktan sonra yapılmalı. Olgunlaşmadan hasat edilen fındık hem çabuk bozulacak hem de randımanı düşük olacaktır. Hasat olgunluğuna gelip kendiliğinden yere dökülen fındıklar, diğerlerinin de dökülmesi beklenmeden toplanmalı" dedi.

Yaman, hasat edilen fındıkların jüt çuvallar içerisinde ve aynı gün harmana getirilmesini gerektiğine dikkati çekerek, küflenme ve çürüme olmaması için fındıkların kesinlikle naylon çuvallar içinde ve sıkışık vaziyette bahçede bekletilmesi gerektiğini dile getirdi.

Cüruflu fındıkların toprakla temas etmemesi ve yağmurdan mutlaka korunması gerektiğine işaret eden Yaman, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Kızışma olmaması için de fındıkların üzerine örtülen naylon örtüler, yağmur nedeniyle uzun süre havasız bırakmamalı. Cüruflu fındıklar, beton harmanlarda 15-20 gün soldurduktan sonra patoza verilmeli, patozun ürün kabuğuna zarar vermemesine dikkat edilmeli. Cüruftan ayrılmış dane fındıklar, hafif meyilli ve temiz beton harmanda kurutulmalı, eğer harman beton değilse fındıkların toprakla teması önlenmeli. En fazla 5 santimetre kalınlıkta beton veya jüt tente üzerine sererek kurumaya bırakılan dane fındıklar, yağmurdan korumak için 30-40 santimetre yükseklikte çardak yapılmalı."

Erim Yaman, tam olarak kurutulan fındıkların soğuduktan sonra sabah erken veya akşam geç saatte jüt çuvallara doldurulmasını tavsiye ettiklerini ifade ederek, şöyle konuştu:

"Naylon çuvallara fındık koyulduğunda kızışma yapmakta, bunun sonucunda da küflenen fındıklara kanser yapıca etkisi olan aflatoksin maddesi oluşmaktadır ki bu madde hem fındığımızın kalitesini hem de insanların sağlığını etkileyecektir. Kuruyan kabuklu fındığınızı hemen pazara götürmeyeceksiniz. Temiz, rutubetsiz ve havalandırma özelliğine sahip bir depoda muhafaza ediniz."

Kaynak: aa