GİRESUN (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) Yönetim Kurulu Başkanı Lütfi Bayraktar, 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan ancak 3 yıl daha uzatılan alan bazlı gelir desteğinin de Türk fındığına bir katkısının olmadığını savundu.

Bayraktar, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2015 ürünü fındık hasat döneminin yaklaşmasıyla piyasada rekolte tartışmalarının yeniden başladığını anımsattı.

Sektörün aktör kurumlarının rekolte açıkladığını belirten Bayraktar, çok sesliliğin, Türk fındığı ve fındıkçısına yarardan çok zarar getirdiğini ifade etti.

Birliğin yeni mahsul alım için piyasaya gireceğini dile getiren Bayraktar, özellikle emanete fındık vermek isteyen üreticilere, depolarının kapısının sonuna kadar açık olduğunu söyledi.

Bayraktar, 2009 yılında uygulamaya geçen yeni fındık stratejisiyle Türkiye'de lisanslı deponun hayata geçirildiğini ancak fiyat istikrarının sağlanamaması halinde uygulamadan istenilen sonucun alınamayacağını kaydederek, "Ünye ve Düzce'de lisanslı depolar açıldı ancak istenilen düzeyde verimli olmadı" ifadesini kullandı.

Bu depoların tek başına bir şey ifade etmeyeceğini belirten Bayraktar, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oraya fındığı kim koyacak? Sanıyoruz ki üretici koyacak. Üreticinin oraya fındık koyma şansı yok. Üretici fındığını oraya niye koyacak? Bekletmek için, fındığını daha iyi değerlendirmek için. Bizde fındık fiyatı istikrarlı değil. İstikrara kavuşturmadan böyle bir meseleyi uygulama şansınız yok. Fındığı 20 lirayken oraya koydunuz diyelim. Bir ay sonra fiyat 15 liraya düştü. O zaman ne olacak? Bir daha üretici depoya fındık koyar mı? Fındıkta istikrarlı fiyat yapısı oluşturulmadan lisanslı depoculuğun tek başına sıhhatli sonuca ulaşması mümkün değil."

- "Sosyal sorumluluk projesi kapsamında destek sağlansın"

Bayraktar, yeni fındık stratejisi kapsamında 2009-2012 yılları arasında gerçekleştirilmesi planlanan ancak 3 yıl daha uzatılan alan bazlı gelir desteğinin de Türk fındığına bir katkısının olmadığını savundu.

FİSKOBİRLİK dışında herkesin desteğin sürmesini istediğini dile getiren Bayraktar, şunları söyledi:

"Burada şu nokta önemli. 'Devlet, destek verirsem müdahale alımı yapmayacağım' diyor. Yani destek sürerse devlet müdahale alımı olmayacak. Uygulama gündeme geldiğinde ben buna karşı çıktım. 3 yıl bitti, 4 katrilyon lira para harcandı. O hedeflere ne kadar ulaşıldığını kimse sormadan 'tekrar devam etsin' deniliyor. Çünkü bize kolay geliyor. Halbuki o hedeflere bırakın ulaşmayı, bir santimetre bile yaklaşılmadı. Önümüzdeki iki yıl üst üste yüksek rekolte olsa, gelir desteği devam etse bile fındığın durumunun ne olacağı, fiyatın ne olacağını kimse kestiremez. Böyle bir piyasadan sağlıklı bahsetmek mümkün müdür? 2008'den bu yana fındık rekoltesi az. Dolayısıyla piyasada sıkıntı yok. Fındık fiyatları yüksek, bunu herkes alkışlıyor ama kimse yarını düşünmüyor."

Bayraktar, üreticinin desteklenmesi gerektiğini ancak devletin bunu yaparken müdahale alımını da gözetmesi, müdahale alımından vazgeçmemesi gerektiğini kaydederek, "Doğu Karadeniz Bölgesi'nde üretim miktarı az. Sosyal sorumluluk projesi kapsamında destek sağlansın. Devlet karşılıksız para verecekse fındıkçıya tabii ki vermelidir. Hatta çok daha fazla vermelidir ama müdahale alımsız destekleme, problemi çözmüyor" diyerek sözlerini tamamladı.

Kaynak: aa