GİRESUN (AA) - GÜLTEKİN YETGİN - Kaliteli fındık üretilmesinin hedeflendiği Karadeniz Bölgesi'nde kurulacak 9 bahçede Batı, Orta ve Doğu Karadeniz'e en uygun fındık çeşidi belirlenecek.

Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Gökhan Kızılcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Karadeniz Fındık ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin desteğiyle 'melezleme ve seleksiyon yoluyla elde edilen bazı fındık çeşitlerinin farklı ekolojilerdeki performansının belirlenmesi' adı altında proje çalışması başladığını bildirdi. 

Enstitüde, "Okay 28", "Allahverdi" ve "Giresun melezi" gibi kaliteli yeni çeşitlerin geliştirildiğini ifade eden Kızılcı, "Bu çeşitler ve diğer önemli fındık çeşitlerimizin şimdiye kadar bölgesel adaptasyon denemeleri yapılmamıştı" dedi.

Kızılcı, böyle bir çalışmanın eksikliğini göz önüne alarak proje hazırladıklarını belirterek, şunları kaydetti:

"Doğu, Orta ve Batı Karadeniz olmak üzere her bölgede de 3 farklı rakımda bahçeler kuracağız. Böylelikle yeni geliştirdiğimiz çeşitlerle birlikte önemli fındık çeşitlerimizin adaptasyon denemelerini yapacağız. Karadeniz boyunca 9 bahçede bütün çeşitlerimizi deneyeceğiz. Proje sonucunda da her bölgedeki her rakım için hangi fındık çeşidinin daha kaliteli daha çok verimli olacağını ortaya koyacağız."

Projenin ön çalışmaların yapılarak bahçe kurulacak yerlerin belirlendiğini dile getiren Kızılcı, 2016 sezonu içerisinde bahçelerin kurulmaya başlanılacağını söyledi.

- Bahçelerde modern üretim teknikleri uygulanacak

Kızılcı, kurulacakların örnek bahçe olacağına işaret ederek, "Modern üretim tekniklerinin uygulandığı, modern fındık bahçeleri olacak. Batı Karadeniz'de üretilen fındık çeşitleri çok kaliteli değil oralarda fındık kalitesini arttırmayı istiyoruz" şeklinde konuştu. 

Ürettikleri fidanları bölgelerdeki çiftçilere vermek istediklerini de belirten Kızılcı, "Örneğin 'Okay 28' geç uyandığından dolayı dondan zarar görmüyor, onun için yüksek rakımlarda 'Çakıldak' adı verilen fındık yerine yetiştirilmesini istiyoruz. Böylelikle ürünün kalitesini ve verimini artırmayı hedefliyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa