DÜZCE (AA) - Ulusal Fındık Konseyi (UFK) Yönetim Kurulu Üyesi Levent Şahin Başaran, talep azlığı nedeniyle kapatılan lisanslı depoların acilen tekrar devreye sokulması gerektiği söyledi.

Başaran, AA muhabirine yaptığı açıklamada, daha öne Türkiye'de iki bölgede kurulan fakat yer tercihleri dolayısıyla talep görmeyen ve kapatılan depoların üreticiye iyi anlatılamadığını savundu.

Çiftçi kesiminin lisanslı depoyu tercih etmesi için teşvik edici çalışmalar yapılmadığını öne süren Başaran, "Stopajda, kirada iyileştirme olmadığı için çiftçi uzak durdu ama hepsinden önemlisi lisanslı depoya asıl ulaşması gereken, fındığını depolamaya ihtiyacı olan yerlerden uzak bölgelerde kurulması. Bu nedenlerden dolayı çiftçi buna rağbet göstermemiş gibi oldu" dedi.

Özellikle Fiskobirlik ve Toprak Mahsulleri Ofisi devreden çıktıktan sonra, üreticiyi örgütleyecek, koruyacak, aynı zamanda Türkiye’nin elinde bir stoğu oluşturacak bir yapının kurulması gerektiğini vurgulayan Başaran, şöyle konuştu:

"Bu anlamda lisanslı depolar önemli. O yüzden bu gün çalışmadı diye kapatmak doğru değil. Olabilir, 1-2 yıl rağbet görmeyebilir ama asıl lazım olduğu dönemde de bütün çiftçinin ve bütün kesimlerinin elinin altında bir yapının var olması gerekliliği özellikle bu yıl ortaya çıktı. Üreticinin lisanslı depoları kullanmasının önü açılmalı.Talep azlığından kapatılan lisanslı depolar acilen tekrar devreye sokulmalıdır. Kira ve stopajda iyileştirme yapılmalı. Çiftçilerin, alan bazlı ve doğrudan gelir desteğinin yanında ek bir ödemeyle de desteklenmesi lazım. Bunlar yapıldığında çiftçiler depoya rağbet eder." 

Kaynak: aa