TRABZON (AA) - Trabzon Ticaret Borsası (TTB) koordinatörlüğünde gerçekleştirilen "Fındıkta Verim ve Kaliteyi Arttırma Projesi" kapsamında, geleneksel yöntemlerin dışına çıkılarak dikilen fidanlarda fındık oluşmaya başladığı belirtildi.

TTB Yönetim Kurulu Başkanı Şükrü Güngör Köleoğlu, yaptığı açıklamada, Merkezi Giresun'da bulunan Fındık Araştırma İstasyonu'ndan temin edilen ve tek gövde üzerinde yer alan fidanlardan, Trabzon'un Ortahisar ilçesinde bir bahçeye dikildiğini belirtti.

TTB'nin, başta Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı olmak üzere sektörle ilgili tüm resmi ve sivil toplum kuruluşlarının katkılarıyla geçen yıl yaşlı bahçelerin yenilenmesine yönelik uygulama başlattığını kaydeden Köleoğlu, "Ortahisar ilçesine bağlı Çukurçayır Mahallesi'ndeki bahçeye dikilen 40 fidanın bir kısmında fındık çotanakları oluşmaya başladı. Türkiye'de bahçe formatında aşılı fındık fidanları ile oluşturulan tek tesis olan Ekrem Zengin'e ait tesise dikilen fidanlar beklenenin üzerinde gelişim gösteriyor" ifadelerini kullandı.

Fındık üreticisinin verim ve kaliteyi arttırmak için yeniliklere açık olması gerektiğine dikkati çeken Köleoğlu, şu bilgileri verdi:

 "Oluşturduğumuz örnek bahçelerde çok dallı ocakların yerine ikili ya da tek gövdeli sistemlerle dikimler yaptık. Projemiz işe yarıyor. Özellikle dal ağaç sistemi her açıdan yararlı. İki yılda oluşturulan 55 bahçenin bir kısmında fidan kurumaları oldu. Bu normal bir şey. Yerine yenileri dikilecek ama görünen o ki bahçelerin yenilenmesi için çok büyük fidan ihtiyacı olacak. Bunların da tüplü dediğimiz toprağa dikili olarak üreticilerimize verilmesi bahçelerdeki fidan zayiatını asgari düzeye indirecektir."

Projenin Tarım İl Müdürlüğü ayağında bahçelerden sorumlu Ziraat Mühendisi Erdal Yığcı da gövdesinden dal vermeyen ağaçlara aşılanan Giresun yağlısı çeşidinin yöre şartlarına uyum sağladığını belirtti.

Bir dönümlük alana 4 - 5 metre aralıklarla 3'ü tozlayıcı palaz türünde olmak üzere dikilen 40 fidanın da tuttuğunu ifade eden Yığcı, "Üç yaşındaki fidanların bazılarında fındık oluşmaya başladı. Fidanlar tek ağaç şekliyle 6 ile 7'inci yıldan itibaren hedeflenen verimde fındık vermeye başlayacaklar. Üreticimiz bahçesi ile çok ilgili. Biz de sıkı bir şekilde takip ediyoruz. Görülecektir ki çok fındık almak için aynı yere çok ağaç veya dal dikmeye gerek yoktur" dedi.

Kaynak: aa