GİRESUN (AA) - ATAKAN ÇITLAK - Karadenizli fındık üreticileri, kilogramı 22 lira seviyesine kadar çıkan fındığın fiyatının, bu yılın hasat döneminin başlayacağı 2,5 aylık süreye kadar 25 liraya yükselebileceği beklentisi içerisinde.

Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı ve Tirebolu Ziraat Odası Başkanı Erim Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, geçen ağustos ayında sezona 10 liradan başlayan fındık fiyatının zirai don ve rekolte azlığına bağlı olarak zamanla 18 lira seviyesine çıktığını anımsattı.

Uzun süredir 17-18 lira bandında seyreden fiyatın son bir aydır piyasada yaşanan ürün açığı nedeniyle hızla artarak 21-22 lira seviyesine ulaştığına işaret eden Yaman, bugünlerde piyasada çok büyük fındık açığının mevcut olduğunu söyledi.

Yaman, sanayicinin işleyecek ürün bulamadığını anlatarak, "Hasat dönemine 2 aydan uzun zaman olduğunu bilen sanayici, elinde ürün bulunan çiftçinin pazara fındık inmesini sağlama adına fiyatları yukarıya doğru çekmekte. Geçen ay 17 lira olan fındık fiyatı 5 lira arttı. Şu anda piyasa 20-22 lira arasında. Zaman zaman piyasa 22 lira seviyesini aşmayı deniyor" diye konuştu. 

- "Fındık için tarihi rekor anlamına geliyor"

Sezon başında fiyat hedefini 20 lira olarak belirleyen üreticinin, bu rakamın aşılmasından sonra bugünlerde "25 lira" hayali kurmaya başladığına dikkati çeken Yaman, fiyatın da o doğrultuda yükseldiğini ifade etti.

Yaman, elinde ürünü olanların 25 liraya yükselmeden piyasaya fındık indirmemekte kararlı olduğunu belirterek, "2015 ürünü fındık hasadına 2 aydan fazla süre olduğunu bilen sanayici de ürün bulmak zorunda olduğundan fiyatı daha da yükseltecektir. Son dönemde 20-22 lira arasında seyreden fındık fiyatının önümüzdeki süreçte 25 liraya yükseleceğini ümit ediyoruz. Bu rakam da fındık için tarihi rekor anlamına geliyor" değerlendirmesinde bulundu.

- "Yeni dönemde iyi rekolte görünüyor"

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Temel Yanıkoğlu da fındık fiyatının yeni hasat dönemine kadar piyasada oluşan mevcut fiyatlar seviyesinde olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

Yanıkoğlu, fındık fiyatının arz talebe bağlı olduğunu dile getirerek, "Fındığın harmana gelmesine 2,5 ay var. Bu nedenle ben piyasada fındık fiyatının çok da düşeceğini sanmıyorum. İhtiyaç da var. O nedenle yeni sezona kadar bu seviyede seyreder ancak gelecek dönem fiyat bu rakamlarda olmayacağı açık çünkü iyi bir rekolte görünüyor" dedi.

Kaynak: aa