GİRESUN (AA) - Fındık Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (FİSKOBİRLİK) tarafından yaklaşık 7 ay süren Ar-Ge çalışmasıyla yüzde 76'sı fındık, şekeri yüzde 50 azaltılmış kakaolu fındık ezmesi üretildi.

Birlik iştiraklerinden Entegre Fındık İşleme Tesisi (EFİT) AŞ Yönetim Kurulu Başkanı Levent Ağca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, EFİT AŞ'nin son dönemlerde yaptığı ciddi atılımlarla FİSKOBİRLİK'in birçok çikolata markasını ilk kez piyasaya sürdüğünü belirtti.

Yeni çikolata çeşitlerinin üretimi için Ar-Ge çalışmalarına ağırlık verdiklerini ifade eden Ağca, "Fındık tüketimini artırma adına yeni ürünlere yöneldik. Klasik ürünleri nasıl geliştirebilirizin peşindeyiz. Ciddi yatırımlarımız söz konusu. Ar-Ge birimi kurduk ve çalışmalarımız hızla sürüyor. Önemli mesafeler de aldık. Önümüzdeki süreçte yeni çikolata çeşitlerini hazırlayarak piyasaya süreceğiz" diye konuştu.

- Kakaolu fındık ezmesi üretildi

Ar-Ge çalışmaları kapsamında üzerinde durdukları ürünlerden birisinin de kakaolu fındık ezmesi olduğuna işaret eden Ağca, "Piyasada marka olan FİSKOBİRLİK'in şekerli ezmesi ile kakaoyu karıştırırsak nasıl bir ürün elde ederiz' diye bir düşünceyle yola çıktık. Ar-Ge çalışmalarımızı başlattık. 6-7 aydır süren bir çalışma sonucu kakaolu fındık ezmesini ürettik. İlk olarak kendi mağazalarımızda denemeye aldık. Olumlu sonuçlar elde edince yönetim olarak kakaolu fındık ezmesini üreterek piyasaya sürme kararı aldık" ifadesini kullandı.

- Şeker oranı yüzde 50 azaltıldı

Kakaolu fındık ezmesinin yüzde 76 fındık ihtiva edeceğini yine içerisinde kullanılan şeker miktarının sadece yüzde 15 olacağını aktaran Ağca, şöyle konuştu:

"Normal fındık ezmesinin içerisindeki şeker miktarı yüzde 30'dur. Bu ürünümüzde yüzde 15 olacak. Yani normal ürüne göre yüzde 50 şeker oranı azaltıldı. Ürünümüzdeki fındık miktarı ise yüzde 76 gibi çok yüksek bir oranda. Üründe yine hiçbir katkı maddesi de bulunmuyor. Tamamen doğal bir ürün. Kakaolu fındık ezmesi, yüksek fındık oranı, azaltılan şeker miktarı ve doğallığı bakımından tam bir sağlık deposu. Tüketecek insanlar, fındığın içerisinde yer alan tüm vitaminlerden doğal olarak daha fazla yararlanmış olacaklar." 

Ağca, kakaolu fındık ezmesinin piyasada gerekli ilgiyi göreceğine inandıklarını, ürünü mayıs ayında piyasaya süreceklerini sözlerine ekledi. 

Kaynak: aa