GİRESUN (AA) - Giresun Ziraat Odaları Koordinasyon Kurulu Başkanı Erim Yaman, 2015 ürünü fındık fiyatının serbest piyasada 12 liradan sezona başladığını söyledi. 

Yaman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ağustos ayının ilk haftasında hasadına başlanılan yeni mahsul fındıkların bugünden itibaren pazara getirildiğini belirtti.

Piyasada 2015 ürünü fındığının tüccar ve manavlarda 12 liradan sezona başladığını kaydeden Yaman, "Bugünden itibaren piyasa yeniden canlanmaya başladı. İlk fındıklar bugün pazara inerken, açılış fiyatı ise 12 lira olarak şekillendi" dedi.

Yaman, 12 liralık fındık fiyatını suni gördüklerini, kısa sürede artış göstererek 15 lira seviyesine ulaşmasını beklediklerini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Bu yıl Türkiye sezona stoksuz giriyor. Yine tahmini rekolte de öyle söylendiği gibi 700 bin ton civarında değil, 500 bin ton civarında rekolte bekliyoruz. Hem stoğun olmaması, hem de rekolte düşüklüğü nedeniyle piyasada çok ciddi fındık ihtiyacı doğacaktır. Fiyat belki bugünlerde olmasa da önümüzdeki dönemde hızla artacaktır. Fiyatın, ekim ayına doğru 15 liraya ulaşacağını tahmin ediyoruz." 

Fındık üreticilerinden pazara az miktarda fındık indirmelerini isteyen Yaman, "Fındık ürününün yüzde 50'si ağustos, eylül ve ekim ayı ortasına kadar olan süreçte pazara inmekte. Fazla miktarda inen fındığın fiyatı da haliyle düşük olmakta. Üreticilerimize çağrımız, az miktarda pazara fındık indirmeleri yönünde. Yine kesinlikle emanete fındık vermesinler. Eğer pazara ihtiyaçları kadar fındık indirirlerse fiyat hızla yükselecektir. Bunda da kendileri karlı çıkacaktır" diye konuştu. 

Giresun Ticaret Borsası (GTB) Başkanı Temel Yanıkoğlu ise yaptığı açıklamada, fındık fiyatının seyrini üreticinin tavrının belirleyeceğini ifade etti.

Yanıkoğlu, ağustos ayı boyunca fındık fiyatının 12-13 lira bandında seyretmesini beklediklerini vurgulayarak, "Piyasa 12 liradan sezonu açtı. Tahminimiz eylül ayına kadar fiyatın 12-13 lira seviyesinde seyredeceği yönünde. Ancak burada ağustos fiyatından çok eylülde oluşacak rakam önemli. Çünkü eylül ayında pazara çok miktarda fındık inmekte. Eğer bu yıl da aynı süreç yaşanırsa fiyat ister istemez aşağıya inecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa