Karadeniz PERDER Başkanı Osman Kalafat, Karadeniz Bölgesi'nin 2014 yılının ilk 8 ayında Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarında (sigara hariç) % 4.6’lık bir ciro ağırlığına sahip olduğunu ifade ederek, "Bölgemiz 2014 yılı ilk 8 ayında % 6.7’lik bir ciro büyümesi kaydetti. Ancak bu rakam ülke ortalamasının altında kalarak Karadeniz Bölgesi’nin ağırlık kaybına neden oldu" dedi.

Her yıl geleneksel olarak düzenlenen Perakende Konferansları dizisi Karadeniz Bölgesi ile devam ediyor. TPF, Karadeniz PERDER ve Retail Türkiye tarafından ortaklaşa düzenlenen Karadeniz Perakende Konferansı, 24-25 Eylül 2014 tarihlerinde Trabzon Novotel’de gerçekleşecek. Karadeniz PERDER’in ev sahipliğinde gerçekleşecek olan konferansın ana başlığı “Perakendede Verimlilik”. Konferansta Anadolu’nun çeşitli bölgelerinde faaliyet gösteren PERDER üyeleri ile üretici, tedarikçi ve perakende sektörüne hizmet sunan firmalar bir araya gelecek.  

Konferansla ilgili açıklama yapan Karadeniz PERDER Başkanı Osman Kalafat, “Verimlilik, bugüne kadar ülkemizde daha çok sanayi alanında önemsenen bir kavramdı. Ancak ekonomik gelişmelere paralel olarak, tüketici her geçen gün daha da seçici oluyor ve ticaretin seyrini değiştiriyor. Rekabetin artarak kârlılığın azaldığı bir dönemde, sürdürülebilir başarıyı elde edebilmek için perakendecilerin ‘verimlilik’ kavramı üzerinde önemle durmaları gerekmektedir. İşte üyelerimiz, daha verimli mağaza yönetimi için neler yapılması gerektiği ile ilgili püf noktalarını 24 Eylül’deki Karadeniz Perakende Konferansı’nda bulabilecekler” dedi.

Verimlilik denilince, uygulamada genellikle işgücü verimliğinin önemsendiğine dikkat çeken Kalafat, şöyle devam etti:
“Perakende sektörünü kanaatimce en çok ilgilendiren verimlilik konusu, çalışan verimliliğidir. Bugüne kadar satın almanın ön planda olduğu gıda perakendeciliği yönetiminde satış ve pazarlamanın önemi anlaşılacaktır.”

10 ilde 30 üye ve 184 şube
Karadeniz PERDER'in 10 ilde 30 üyesi olduğunu vurgulayan Başkan Kalafat, Dernek merkezinin Samsun'da olduğunu, Çorum, Amasya, Tokat, Samsun, Sinop, Ordu, Giresun, Trabzon, Rize ve Artvin illerinde bulunan yerel zincir marketlerin örgütlendiğini ifade ettikten sonra Karadeniz PERDER ile ilgili şu bilgileri verdi:
“30 üyemizin 184 şubesi, 2963 personeli ve 126 bin 261 metrekarelik satış alanı bulunmaktadır. Samsun ili dışında diğer illerde yerel zincirler ulusal ve uluslar arası perakendecilerle rekabette başarı kazanmıştır. 

Yerel zincirler %12,6 oranında büyüdü
Nielsen’in verilerine göre 2014 yılının ilk 8 ayında yerel zincirler Türkiye genelinde %12,6 oranında bir ciro büyümesi kaydettiğini ifade eden Karadeniz PERDER Başkanı Osman Kalafat, “Ülke ortalamasının üzerinde büyüyen yerel zincirler, Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı (sigara hariç) içinde ağırlık kazandı” dedikten sonra Karadeniz bölgesinin perakende yapısını kısaca şöyle özetledi:
“Bölgemiz, 2014 yılı ilk 8 ayında % 6.7’lik bir ciro büyümesi kaydetti. Ancak bu rakam ülke ortalamasının altında kalarak Karadeniz Bölgesi’nin ağırlık kaybına neden oldu. Bizler bölgemizdeki Pazarı büyütmek için eğitim, inovasyon ve insan kaynakları geliştirme konularında çaba gösteriyoruz.”

Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı
Türkiye Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı hakkında bilgiler veren Kalafat, şunları söyledi:
 
* 2014 yılı ilk 8 ay toplamında Hızlı Tüketim Ürünleri Pazarı (sigara hariç) %11,5 oranında büyüme gösterdi. Bu büyümeye fiyat artışları 7,7 puan katkı yaparken, pazar hacimsel olarak da %3.8 oranında büyüme gösterdi. 
* 2014 yılı ilk 8 ayını ana sektörler bakımından incelediğimizde en yüksek cirosal büyümenin Saç Bakım ve Vücut Bakım kategorilerinin de katkısıyla Kişisel Bakım sektöründen geldiğini gördük, ev temizliği kategorisi ise ortalamanın altında kalarak ağırlık kaybetti.
* 2014 yılı ilk 8 ay perakendeci kanallarının büyümelerine baktığımızda geleneksel kanal büyümesinin ortalamanın üzerinde gerçekleştiğini gözlemledik. İndirim mağazalarının da içinde bulunduğu 400 metrekareden küçük formatlar da ortalamanın üzerinde performans göstererek ağırlık kazanırken, daha büyük formatların ağırlık kaybettiğini gözlemledik.Haber Merkezi


Editör: Haber Merkezi