ORDU (AA) - Gürcistan'ın Guria Bölge Valisi Gia Salukvadze ve beraberindeki heyet, Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu’nu ziyaret etti. 

Balkanlıoğlu, temas, ziyaret, gezi ve incelemelerde bulunmak üzere Ordu’ya gelen Salukvadze ve beraberindeki heyeti kabul etti.

Vali Balkanlıoğlu, burada yaptığı konuşmada, Gürcistan’ın Guria Bölgesi yöneticilerini Ordu’da görmekten ve ağırlamaktan mutluluk duyduğunu ifade ederek, "Gürcistan bizim tarihten gelen kadim dostumuz bir ülke" dedi.

Gürcistan'ın bağımsızlığına kavuştuktan sonra dostluğun daha da arttığını vurgulayan Balkanlıoğlu, "Gürcistan’dan Türkiye’ye bir şekilde çalışmaya gelen insanlar var. Buradaki insanlar, Gürcistan’dan gelenlerin çalışmalarını çok beğenirler. Ancak, buraya dışarıdan gelen çalışanların çalışma izni sorunu var. Çalışabilmek için izin alınması gerekiyor" ifadelerini kullandı. 

Bölgede Gürcü olan ve Gürcüce konuşan birçok vatandaşın var olduğunu anlatan Balkanlıoğlu, Gürcülerin yöre halkıyla kaynaştığını, birlik ve beraberlik içinde yaşamlarını sürdürdüklerini söyledi.

Balkanlıoğlu, Karadeniz'in sınır komşusu durumundaki Gürcistan ile karşılıklı ziyaret ve temasların ticari ilişkileri ve yatırımları artıracağına işaret ederek, "Ordu ölçeğinde de olsa, Karadeniz’de bu tür ziyaretler karşılıklı arttıkça, iş adamları ziyaretlerine de dönüştükçe, zaman içerisinde Türkiye'den Gürcistan'a, Gürcistan'dan Türkiye'ye ticari ilişkiler artacak ve yatırımlar olacaktır" diye konuştu.

- "En büyük destekçimiz Türkiye'dir"

Salukvadze ise Türkiye'nin kendileri için stratejik ortaklıktan öte dost ve kardeş ülke olduğunun altını çizdi.

Gürcistan'ın NATO üyeliği sürecinin devam ettiğini anımsatan Salukvadze, şunları kaydetti:

"Bu süreçte en büyük destekçimiz Türkiye'dir. Bu anlamda da, askeri anlamda da iş birliğimiz devam ediyor. Onun haricinde çok sayıda insanlarımız burada askeri eğitim görüyor. Türk askerlerinden eğitim alıyorlar. Çok ciddi ilişkilerimiz var. Çok sayıda Türk iş adamı Batum ve Tiflis'te iş yerleri mevcut ve ticaret yapıyorlar. Sonradan da bizim bölgemizde ve diğer bölgelerde yatırımlar yapılmaya başlandı. Size teyit etmek isterim ki, Türk iş adamlarına gerekli yardım ve desteği her zaman sağlayacağız."

Salukvadze, Ordu ile kardeş şehir olmayı istediklerini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa