GİRESUN (AA) - Karadeniz Doğa Koruma Federasyonu (KARDOĞA) Başkanı Hakan Adanır, "Isırgan otunun yetiştirilmesine teşvik sağlanması durumda, bu bitkinin üretimi Doğu Karadeniz Bölgesi'nde hızla gelişme gösterecektir" dedi.

Adanır, federasyon olarak Doğu Karadeniz Bölgesi'nde ısırgan otu yetiştiriciliğinin geliştirilmesi için DOKA desteğiyle Giresun Valiliği ve Giresun Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü ile birlikte "Isırgan Dünyası" Projesi'ni hazırladıklarını söyledi.

Kozmetikten ilaç sanayisine kadar bir çok sektörde kullanılan ısırganın dünyada geçmişte olduğu gibi pamuğun alternatifi haline gelmeye başladığına işaret eden Adanır, "Bugün ısırgan, dünyada birçok sektörde aranır ve önemli hale geldi. Önemi de her geçen gün daha da artmakta. İşte biz de hazırladığımız bu proje ile bölgede bilinen ancak ekonomik olarak değerlendirilmeyen ısırganı, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en önemli tarım ürünlerinden birisi haline getirmek istiyoruz" dedi.

Proje kapsamında ısırgan yetiştiriciliğinin bölge insanı için önemli ekonomik gelir sağlayacağına işaret eden Adanır, "Isırgan üretiminin 750 rakımın üzerinde yapılmasını planlıyoruz. Kesinlikle fındığa alternetif bir ürün olacağını iddia etmiyoruz. Çünkü fındık bu bölge için alternatifsiz bir ürün. Projemiz ile fındığın yanı sıra çiftçilerimize ek gelir sağlayacak bir bitkiyi üretme imkanını sunuyoruz" diye konuştu. 

Isırgan bitkisinin Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nca teşvik gören ürünler arasına alınmasını istediklerini dile getiren Adanır, şunları ifade etti:

"Isırgan bugün dünyada ilaç sanayinden kozmetiğe, gıdadan tekstile kadar birçok sektörde kullanılıyor. Özellikle bu sektörler arasında tekstil hızla gelişme göstermekte. Özellikle Avrupa'da ısırgandan yapılan kıyafetler büyük ilgi görüyor. Pamuğun önemli olmadığı dönemlerde ısırgandan yapılan iplikler ve kıyafetler kullanılıyordu. Isırgan son dönemlerde yeniden pamuğun alternatifi olmaya başladı. Avrupa'da ciddi pazarı oluşmuş durumda. Doğu Karadeniz Bölgesi de ısırgan bitkisinin üretimi için uygun bir yer. Başlattığımız proje ile de ısırganın bu bölgede üretimini hedefliyoruz. Biz çiftçilerin ısırgan üretimine yoğunlaşacağına inanıyoruz. Ancak üretimin hızlanmasına katkı amacıyla bakanlık tarafından de ısırgana özel destek sağlanmasını istiyoruz." 

Kaynak: aa