Yeni Çarşı’da Çarşamba günleri kurulan Kadınlar Pazarı’nda yöresel ve doğal ürünler tarladan pazara taptaze bir şekilde ulaşıyor.  Köylü kadınların sattığı yöresel ürünler hem organik hem de ucuz. Kadınlar, eskiye oranla satışların düştüğünü belirtse de, doğal ürünlerin müdavimleri olduğunu ve yöresel ürünlerin her zaman Ordulunun gözdesi olduğunu söylüyor.

“Et alamayan sebze yesin”

Kendi bahçesinde yetiştirdiği ürünleri satmak için Efirli’den gelen Naime Tuna; “Pazara erken gelmeye çalışıyorum, erken gelince satışlar daha güzel oluyor. Kendi hayvanımdan elde ettiğim ürünleri, tarlamda yetiştirdiğim sebzeleri pazarda satıyorum. Hem insanlar doğal şeyler yesin hem de ben evime katkıda bulunayım. Et pahallı vatandaşlar alamıyor. Pazara gelenlere de söylüyorum bol bol doğal ürünler yesinler” dedi.

“Köylünün işi bozuldu”

Efirli’den gelen Nezaket Gündüz ise köylü pazarının eski tadının kalmadığını belirterek, bazı günler sattıklarıyla yol paralarını bile karşılayamadıklarını söyleyerek şöyle konuştu; “Bazen getirdiğimiz ürünleri olduğu gibi geri götürüyoruz ama burada olmaktan memnunuz. Kendi yetiştirdiğimiz ürünleri satıyoruz hepsi organik, taze. Sabah toplayıp buraya getiriyoruz. Vatandaşlarımızdan daha çok destek bekliyoruz. Buraya gelmek kadınlara zor geliyor. Hemen marketlere koşuyorlar ama bizdekiler hem taze hem de daha ucuz. Marketler sebze meyve satmaya başlayınca köylünün işi bozuldu.”

“Satılanlar doğal ilaç”

Soğukpınar Mahallesinden her hafta pazara gelip emeğinin karşılığını almaya çalışan Hamide Aslantürk ise; “Tarlamda zaten bu ürünleri yetiştiriyorum. Fazlasını da pazara getirip satıyorum. Bunları yetiştirmek benim için bir zevk ama daha çok satış yapmak isterim. Vatandaşlarımız bize daha çok ilgi göstermeli. Emeğimizin karşılığını almalıyız. Bütün ürünlerimi kendim tertemiz yetiştiriyorum katkı maddesi, ilaç yok. Sattığımız her şey doğal ilaç. Vatandaşın sağlığı için faydalı.” diye konuştu.

“Her şeyin en doğalı burada”

Suzan Kurul isimli vatandaş ise daha çok yöresel ürünleri tercih ettiğini belirterek; “Fırsat buldukça buraya gelmeye çalışıyorum. Satılan ürünler hem doğal hem de taze oluyor. Köylümüz varken neden market alışveriş yapalım ki. Hazır şeyler kullanmamaya çalışıyorum. Sağlığını düşünen herkes pazardan alışveriş yapmalı.”

Pazardaki doğal ürünlerin fiyatları ise şöyle; “Sakarca 1-2 TL, maydanoz  1 TL-50 kuruş, pancar 1,5 TL, pazı 1,5 TL,  ıspanak 3 TL,  galdirik 1,5 TL,  5 kilo yoğurt 10 TL, köy yumurtası 80 kuruş,  tereyağı 20-25 TL, dereotu, roka 2 TL.” Ordu Yorum/Neşe Çakar/Özel Haber

Editör: Haber Merkezi