Toplantıya, Ordu Tarım ve Orman Müdürü Kemal Yılmaz, Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürü Aysun Akar, Fiskobirlik Genel Müdürlüğü uzmanları, Perşembe Ziraat Odası Başkanı ve TZOB Yönetim Kurulu Üyesi, Arslan Soydan, Altınordu Ziraat Odası Başkanı Atakan Akça, Keşap Fındık Üreticileri Birliği Başkanı katıldı.

Toplantıda, 2017 yılından itibaren ülkemiz ve özellikle Ordu-Giresun gündemine giren Kahverengi Kokarca’yı konu alan toplantıda bu zararlının tanıtımı, zararları ve mücadele konusunda ne aşamada olduğumuz hususları masaya yatırıldı. Gürcistan’da büyük zararlara yol açan Kahverengi Kokarca’nın zararlı bir böcek olması yanında taşıdığı bakteriyle çok daha derin zararlar veren bir potansiyele sahip olduğuna dikkat çekildi. İçinde fındığın da olduğu 300 zirai ürüne zarar veren bu böceğin Türkiye’de sıkça görülen Yeşil Kokarcagillerden olduğu ve benzerlerinin bolca rastlandığı bu nedenle de ayırt etmenin çok kolay olmadığına dikkat çekildi.

Mücadele şekillerine gelince; - Kimyasal mücadele - Biyolojik mücadele - Karantina uygulaması Gibi yöntemler gündemde olsa da, henüz sertifikalı bir zirai mücadele ilacı bulunmadığı ama Tarım ve Orman Bakanlığı’nın bu konuda çalışma yürüttüğü ifade edildi. Gürcistan’da yapılan mücadelelerden bir sonuç alınamamış olmasına da dikkat çekilerek karşımızdaki tehdittin çapı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Toplantıda sonuç olarak ise şu karar alındı: “Tehdit sadece Ordu’da sınırlı olmayıp, tüm Karadeniz’i kapsamaktadır. Konuyla ilgili olarak Ulusal Fındık Konseyi tarafından bir farkındalık çalışması başlatılmıştı. Bu çalışmayı da kapsayacak şekilde bölgedeki diğer etkili kurum ve kuruluş temsilcileriyle bir araya gelerek topyekûn bir farkındalık çalışması başlatılmasına karar verildi.” Haber Merkezi

Editör: Haber Merkezi