ORDU (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Karadeniz Bölgesi'ndeki bazı fındık üreticileri, tek ürüne bağlı kalmamak için arazilerinin bir bölümünü çilek bahçesine çevirerek ek gelir elde etmeyi planlıyor.

Ordu'nun Altınordu ilçesine bağlı Soğukpınar Mahallesi'nde bazı fındık üreticileri, bahçelerinin bir bölümünde "yediveren" adlı çilek türünü yetiştirmeye başladı.

Mahalle muhtarı ve fındık üreticisi Yılmaz Bayrak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ek gelir elde etmek için çilek yetiştirdiklerini söyledi.

Çilekte ilk hasadı yaptıklarını ve kasım ayına kadar ürün alabildiklerini anlatan Bayrak, "Fındıktan daha karlı bir ürün çeşidi olduğunu düşünüyorum. Tabii ki fındık, Karadeniz'in vazgeçilmez ürünü" dedi.

Bayrak, mahalle sakinlerine öncü olmak için ilk olarak kendisinin çilek bahçesi oluşturduğunu belirterek, ürün almaya başladıktan sonra diğer üreticilerin bahçelerine çilek dikmeye başladığını dile getirdi.

Ürünü satma konusunda pazar sorunu yaşamadığına işaret eden Bayrak, "Ürün aldıktan sonra daha fazla zevk alıyorsunuz. Pazar sıkıntısı hiç yok. Beni, günde 10 kişi ürün için arıyor. Pastada kullanmak için pastahaneden arıyorlar. Yemek için de arıyorlar" diye konuştu.

- "Çileği fındığın yanında ek gelir olarak yapabiliriz"

Bayrak, hesabı yapıldığında çileğin fındıktan daha karlı bir iş olduğunu kaydederek, şöyle konuştu:

"Çilek üretimini fındığın yanında ek gelir olarak yapabiliriz. Fındık, bizim vazgeçilmez ürünümüz. Bundan dolayı da alternatif ürün olarak göremeyiz. Fındık için bir sene boyunca yatıyoruz ama çilekte çok iş var. Fındığa göre daha fazla bakım istiyor. Çilek biraz zahmetli olduğu için vatandaşımız, kendisini sadece fındığa endeksliyor. Fındık vakti ürününü topluyor, satıyor. Çilekte öyle değil. Çilekte her ay düzenli olarak verim alıyorsunuz. Yediveren cinsi, ismi gibi yedi defa mahsul alma şansımız var. Kışın sera yaparsak daha fazla ürün alma şansımız var."

- "Çilek daha fazla kazandırıyor"

Fındık üreticilerinden Arslan Bayrak ise iki ay önce diktiği çilekten ilk ürünü aldığını belirterek, kendi çabasıyla oluşturduğu çilek bahçesi ile mahalleliye örnek olmak istediğini kaydetti.

Çileğin değerli bir ürün olduğunun altını çizen Bayrak, "Fındığa göre çilek daha fazla kazandırıyor ancak devamlı bahçenin içerisinde olunmalı. Sürekli temizlik ve bakım isteyen bir meyve. Fındık yılda bir defa oluyor ama çilek daha fazla ürün veriyor ve daha fazla kazandırıyor. Yapabilen için iyi ama zorlukları var. İçerisinden çıkmayacaksın" ifadesini kullandı. 

Arslan Bayrak, çileği iki dönümlük arazisine diktiğini ve daha önceden bahçe içerisinde bulunan fındık ve kiviyi kestiğini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa