Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, yeni teşvik uygulamalarına ilişkin, "Cuma günü çok önemli bir reformu paylaşacağız katma değer vergisine ilişkin. İade sisteminin basitleştirilmesine ilişkin bir sistem" dedi.
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Vergi Denetim Kurulu Başkanlığı tarafından Mart 2014 döneminden itibaren göreve başlayan, yaklaşık bin 700 Vergi Müfettiş Yardımcısı'nın katılacağı “Kişisel Gelişim ve Motivasyon Eğitimi” konulu programa katıldı. TOBB Üniversitesi Konferans Salonu’nda gerçekleşen programdan sonra Şimşek, gazetecilerin sorularını cevapladı.
Bir gazetecinin, "Bir iş adamının geçen yıl ne kadar vergi ödediği merak konusu oldu. Bu konuda bir yanıtınız olacak mı?" sorusuna Şimşek, mükelleflerin ne kadar vergi verdiği hususunun vergi mahremiyeti çerçevesinde olduğunu belirterek, bu konularda şirket ve mükellef ismi vererek açıklama yapmalarının kanuna aykırı olduğunu ifade etti.
“BÜTÜN REFORMLAR KAYNAK GEREKTİRİYOR”
Maliye Bakanlığı'nın üzerinde çalıştığı teşvik uygulamalarının olup olmadığının sorulması üzerine Bakan Şimşek, "Bütün reformlar kaynak gerektiriyor. Biz Bakanlık olarak bu reformlara kaynak sağlayacağız. Bu bizim temel önceliğimiz. Reform ve özellikle iş aleminin önünün açılması noktasında en liberal kurum Maliye Bakanlığıdır. Yeter ki daha çok yatırım ve üretim olsun" diye konuştu.
En önemli reformlarının Gelir Vergisi Reform Tasarısı olduğunu bildiren Şimşek, Vergi Usul Kanunu'nun güncellenmesi noktasında da çalıştıklarını kaydetti.
Mikro düzeyde de birçok reform yaptıklarını ifade eden Şimşek, "Cuma günü çok önemli bir reformu paylaşacağız katma değer vergisine ilişkin. İade sisteminin basitleştirilmesine ilişkin bir sistem" şeklinde konuştu.
“FAİZLERİN TEKRAR TEK HANEYE İNMESİ, ÜLKE ADINA MUAZZAM BİR BAŞARI”
Esnafa herhangi bir müjde olup olmadığı sorusuna Bakan Şimşek, esnafa bütçe çerçevesinde destekleri olduğunu, bunların devam edeceğini söyleyerek, esnafa en büyük desteğin istikrarın devam etmesi olduğunu kaydetti. Şimşek, "Faizin tek haneli rakamlarda kalması esnafımız, iş alemi ve sanayimiz açısından en büyük kazanımdır. Ben onun ötesinde bir şeyi tahayyül edemiyorum. Türkiye'de faizler yüzde 8'ler civarında. Faizlerin tekrar tek haneye inmesi, ülke adına muazzam bir başarı. Bu Türkiye'ye büyük güvenin olduğunu, siyasi istikrarın devam edeceğine dair beklenti ve güveni yansıtıyor. Esnafımıza direk yaptığımız destekler devam edecek ama şuanda özel çalıştığımız bir husus yok" değerlendirmesini yaptı.
"Yap-işlet-devret" yöntemi ile ihale edilen büyük projeler için hazine garantisi verilmesi gibi bir durumun söz konusu olup olmadığı sorusuna Şimşek, şu cevabı verdi:
"Önce bir kanuni düzenleme yapıldı. Sonra ona uygun bir ikincil düzenleme yapıldı. Sonuçta devlet, projeleri doğrudan yapabilir, bazı projelerde bu yöntemle yapılabiliyor. Bunların bir kısmı, ölçek olarak çok büyük. Hangi projeye devlet garantisinin verilip verilmeyeceği hususu, çok açık ve şeffaf ifade edilecek."
Bu anlamda bazı projelere sigorta gibi bakılması gerektiğini ifade eden Şimşek, şunları kaydetti:
"Bizden önceki dönemde havaalanlarının, barajların büyük bir kısmı devlet eliyle yapılmış. Hastaneler tamamen devlet eliyle yapılmış. Bu konular tartışılırken daha geniş olaya yaklaşılırsa daha iyi anlaşılır."
Bu durumun kamu maliyesine ek yük getirip getirilmeyeceğinin sorulması üzerine Şimşek, şunları söyledi:
"Ek yük getirip getirmeyeceğini bilmiyoruz. Örnek olarak söylüyorum, 3. havaalanının olmaması kamuya, çok ciddi kayıplar getirir, 3. havaalanının yapılmasını hızlandıracak, kolaylaştıracak bir adımın yük getirip getirmeyeceğini önceden var sayamayız. Özel sektör, bunları zaten yapacak. Siz bir ihtimalden bahsediyoruz, biz bütçe disiplinini her zaman önemsedik, kim ne derse desin şuanda Türkiye'nin bütçesi, dengesi, borç dinamikleri birçok ülkeden kat kat daha iyidir."
Kaynak: iha