Don yaşanacağı zaman üreticilere mesaj atılıyor ama o da bir yere kadar…

Ordu Yorum/Celal Yıldız/Özel Haber
Ordu, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Kemal Yılmaz çiftçilerin kışın yaşanacak dondan etkilenmemesi için tarım sigortası yaptırmaları gerektiğinin altını çizdi. Müdürlüğün mesaj sistemindeki kayıtlı çiftçilere don yaşanacağı zaman mesaj attıklarını hatırlatan Yılmaz, “Biz her ne kadar mesaj atsakta donu önlemenin kesin çözümü yok. Lastik ve saman yakmak sıcaklığı bir iki derece yükseltir. Donu yine engellemez” dedi.

Mesaj sisteminde 70 bin kayıtlı çiftçi var
Hava sıcaklığının eksili değerlere indiğinde üreticilere haber verdiklerini belirten Kemal Yılmaz, “Gerek muhtarlıklar aracılığıyla gerekse müdürlüğümüzün mesaj sisteminde kaydı olan vatandaşlarımızı uyarıyoruz. Mesaj sistemimizde kayıtlı 70 bine yakın çiftçi var. Don ihtimalinin olduğu zaman üreticiler mesaj yoluyla uyarılıyor” ifadelerini kullandı.

“Saman ve lastik yakmak bir yere kadar”
Üreticilerin bir kısmının donu engellemek için bahçelerinde saman ve lastik yaktığını bildiren Yılmaz, “Çiftçiler dumanlama sistemiyle donun etkilerini azaltmaya çalışıyor. Donun tamamen ortadan kaldırılması mümkün değil. Yani bu işin kesin çözümü yok. Vatandaşlarımız eksi 7 olan sıcaklığı en fazla eksi 5’e düşürebilirler. Bu da zararın oluşumunu engellemez” şeklinde konuştu. 

“Tarım sigortası yaptırın”
Çiftçilerin bu yöntemlerden ziyade tarım sigortasına önem vermesi önerisinde bulunan Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü, “Üreticilerimiz don olayından etkilenmemek için muhakkak tarım sigortası yaptırmalı. Biz her ne kadar vatandaşlarımızı dona karşı uyarsakta, donda zarar yaşanmaması tarım sigortasına bağlı” açıklamalarını yaptı. 
Editör: Haber Merkezi