KASTAMONU (AA) - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, arıların ayçiçeği tarlasına götürülmesinin zararlı olduğunu belirterek, kullanılan ilaçlar nedeniyle arının kondisyon kaybına uğradığını, bununla mücadele ettiklerini bildirdi.

Yılmaz, Kastamonu Arı Yetiştiricileri Birliğince Bozkurt Halk Eğitim Merkezinde düzenlenen "Arı Sağlığı" konulu konferansta yaptığı konuşmada, hem arı sigortası hem de ayı saldırıları için sigorta yapılması konusunda ilgililere teklifte bulunduklarını anımsattı.

Ayıdan zarar gören arıcıların  kovanları sigortalıysa tazminat alabileceğine dikkati çeken Yılmaz, şöyle konuştu:

"Artık ayının dayısı varsa, arının da sahibi var. Ayı zararı TARSİM kapsamına alındı, kovanlarınızı sigorta yaptırabilirsiniz. Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Türkiye'de 102 bin ton bal üretiliyor. Türkiye’de arıcılık dünyada diğer ülkeler gibi tabana yayılmış durumda. Anadolu'nun arılarının gen merkezi olması nedeniyle hem bal veren bitkiler hem de bal yapan arılar yönünden şu anda dünyanın en zengin ülkesiyiz. Bunun avantajlarını kullanıyoruz. Dünyada arıcılık olmazsa hayat da olmaz. Dünya arıcılığına da yön veren bir yapıya geldik."

Yılmaz, ayçiçeği, şeker pancarı ve mısır tohumlarının ekiminde kullanılan ilaçların arı ve insan sağlığını tehdit ettiğini vurguladı.

Ayçiçeğinden bal alan arının işini bitirdikten sonra çiçekten havalandığını belirten Yılmaz, "Daha sonra 'ben nereden geldim' diye kendi kendine soruyor ama sorusunun cevabını bulamıyor ve kayboluyor. Çünkü arı, hafızasını kaybetmiş oluyor. Bir de bu atık madde, ayçiçeğinden yapılan yağlara ne kadar geçiyor, bunu henüz bilemiyoruz. Bu ilaç, Almanya'da üretiliyor fakat Almanya, bu ilacın kullanımını yasakladı. Almanya ile birlikte İngiltere, Fransa, Macaristan gibi ülkeler de yasakladı. Bu stokları Türkiye kullanıyor. Bu yüzden ayçiçeği ekenlerle çok ciddi sorunlarımız var. Arıyı, ayçiçeği tarlasına götürüyorsunuz ne bal yapıyor ne de başka bir şey yapabiliyor. Kullanılan ilaçlar arının kondisyon kaybına neden oluyor. Bununla mücadelemiz sürüyor" şeklinde konuştu.

Programda daha sonra, Hacettepe Üniversitesi Arı ve Arı Ürünleri Uygulama ve Araştırma Merkezi görevlisi Doç. Dr. Aslı Özkırım, arı hastalıkları ve zararları ile mücadele konulu sunum yaptı.

 

Kaynak: aa