ORDU (AA) - Türkiye Arıcılar Birliği Başkanı Bahri Yılmaz, son dönemdeki yağışlı havaların bal üretimine olumsuz etkisinin olmadığını belirterek, "Bu yıl 100 bin tonun üzerinde bal rekoltesi bekliyoruz" dedi. 

Yılmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 57 bin profesyonel arıcı bulunduğunu ve kayıtlı arı kovanı sayısının ise 6,6 milyon olduğunu söyledi.

Türkiye'nin bal üretiminde, Çin'den sonra dünyada ikinci sırada geldiğine dikkati çeken Yılmaz, "Bu yıl geçen seneye göre mevsim şartlarının istenilen gibi gitmesiyle arıcılarımızın yüzü gülecek" diye konuştu.

Bal hasadına bazı bölgelerde başlandığını ifade eden Yılmaz,  Diyarbakır ve Muş bölgelerinde bal hasadı yapan arıcıların durumlarından memnun olduğunu belirtti.

Yılmaz, doğu ve güneydoğu bölgelerinde ikinci hasadın Temmuz sonu itibarıyla başlayacağını ancak ayçiçeği ve akasya hasadının henüz başlamadığını kaydederek, "Yapılan hasat gösteriyor ki bu yıl geçen sezondan daha iyi olacak. Bu yıl 100 bin tonun üzerinde bal rekoltesi bekliyoruz" diye konuştu.

Geçen yıl 94 bin ton bal rekoltesi olduğunu anımsatan Yılmaz, "Artışın beklenmesi sevindirici. Özellikle son dönemde havaların yağışlı gitmesi bizleri endişelendirse de herhangi bir olumsuzlukla karşılaşmadık. Yağmurlar İç Anadolu Bölgesi'nde sadece hasat süresini uzattı. Onun dışında bir olumsuz yok" değerlendirmesinde bulundu.

Yılmaz, bu yıl yüksek rekolte beklediklerini kaydederek, "Geçmiş yıllarda bu tahminlerimiz tuttu. Bu yıl da tutmasını bekliyoruz" ifadesini kullandı.

Kaynak: aa