RİZE (AA) - Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, "Yaş çay kilogram taban fiyatını 2015 yılında desteklemeyle 1 lira 75 kuruş olarak talep etmekteyiz. İnşallah yetkililer ve siyasiler bizi dikkate alır" dedi.

Paliç, düzenlediği basın toplantısında, bugüne kadar çay sektöründe bazı aksaklıkların yaşandığını ifade ederek, "Ülkemizde 220 bin ton civarında kuru çay üretmekteyiz. 270 bin ton civarında da kuru çay tüketiyoruz. Ürettiğimizle tükettiğimizin arasında 50 bin ton fark var. Çayımızın çok değerli olması gerekirken bugüne kadar istediğimiz değere ulaşamamıştık. Bunun da bazı nedenler vardı" diye konuştu.

Çay sektörünün lokomotifinin ÇAYKUR olduğunu dile getiren Paliç, şöyle konuştu:

"Bizim için fiyattan daha önemlisi istikrarı sağlamak. Hem özel sektör hem ÇAYKUR hem de üretici hep beraber mutlu olalım istiyoruz. Çay bizim ürünümüz. Biz bunu üretiyoruz. Kendimiz de tüketiyoruz. Türkiye'de bu zaten yeterli değil. Resmi kanallardan ithal edilen bir miktar çayımız var. Bunun yanında bugüne kadar başımıza bela olan kaçak çay sorunu vardı. Bu belki hepten ortadan kalkmadı ama bir miktar eksilmiştir. Şu anda kaçak çayın eksilmesi nedeniyle bizim stoklarda pek çay kalmamıştır. ÇAYKUR'un elinde zaten bulundurması gereken çay kalmıştır. Özel sektörün de elinde pek fazla stok yok. Bu stoklarımız tamamen tükenmektedir."

Sivil toplum kuruluşları ve meclis üyeleriyle fiyat konusunda görüş alışverişinde bulunduklarını kaydeden Paliç, "Yaş çay taban fiyatı geçen yıl desteklemeyle 1 lira 50 kuruştu. Yaş çay kilogram taban fiyatını 2015 yılında desteklemeyle 1 lira 75 kuruş olarak talep etmekteyiz. İnşallah yetkililer ve siyasiler bizi dikkate alır. İstediğimiz belki tam fiyat olmayabilir. Bunlara yakın olacağını tahmin etmekteyiz" ifadelerini kullandı.

Paliç, bu sene çay sezonunun çok iyi geçeceğini tahmin ettiklerini de belirterek, kaliteli çay üretiminin herkesin menfaatine olduğunu, bundan kimsenin zarar görmeyeceğini sözlerine ekledi.

Kaynak: aa