Serbest piyasa ekonomisinin önemli bir özelliği var. Üretici ile tüketici arasında, aracılık edenleri kaldırıyor. Sebebi ise, aracıların üretim maliyetini artırıyor olmasından kaynaklanıyor.
Aracıları "pazarlama" zarureti yarattı. Üretim birimleri, tüketiciye ulaşamıyordu. Ulaşım zorluğunun gerisinde mekan ve zaman sorunu vardı. Aracılar, bu sorunu çözerek mal ve hizmetlerin mekan ve zaman faydasından istifade ediyordu.
Kitle ulaşım araçlarının artması ve bankaların finansman sorununu çözmesi, önce mekan problemini halletti ve toptancı esnafını ortadan kaldırdı. Yerine, büyük alışveriş mağazalarını koydu.
Üretici-Toptancı-Perakendeci-Tüketici zincirinden, toptancı koptu. Üretici-Perakendeci-Tüketici sistemi halen işliyor.
Sistemin, toptancıyı kaldırması üzerine, yeni yasal düzenlemeler yapılmak zarureti doğdu. Hal yasası değişiyor.
Gelişmiş ülkelere baktığımız zaman, perakendecinin durumu da parlak değil. Zira, sistem onu da kaldırmak üzere işliyor. Amerika'da internet üzerinden üreticiye ulaşma oranı yüzde 60 lara çıkmış. İnsanlar, mağazalara gidip alış-veriş yapmıyor. Doğrudan üreticinin, internetteki sayfasına giriyor. Satın alıyor.
Sistem, Üretici-Tüketici şekline dönüşüyor. Perakendecilerin istikbali parlak görünmüyor.
Perakendeci üzerine kurulu, AVM'lerin geleceği uzun sürmeyecek. Amerika'da AVM ler yıkılıyor. Yerine, konut inşaa ediliyor.
Ekonomik kurallar, maliyete yük getiren aracıları ortadan kaldırıyor.