Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, "Avrupa çevre direktörlerinin yakından takip ettiği Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi ile çevre kirliliği ortadan kalkacaktır" dedi.
Erzurum Büyükşehir Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, Erzurum’un evsel ve endüstriyel atıksularını kullanılabilir su haline getirerek çevre kirlenmesini engelleyecek olan Atıksu Arıtma Tesisi`nin inşaatı hızla devam ettiğini söyledi. Başkan Sekmen, kentteki atıksuları kullanılabilir su haline getirerek çevre kirlenmesini engelleyecek olan tesisin inşaatı bittikten sonra şehirdeki eski su şebekesinin de yenileneceğini bildirdi. Sekmen, şöyle devam etti:
"64 milyon 313 bin Euro’luk yatırım bedeline sahip Erzurm Atıksu Arıtma Tesisi`nin yüzde 85`i Avrupa Birliği ve yüzde 6’sı da Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın hibesi ile sağlanmakta olup Erzurum Büyükşehir Belediyesi projeye yüzde 9 oranında katkıda bulunmaktadır. Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi dünyanın gelişmiş ülkelerinde uygulanan proses, makine ve ekipman teçhizatına sahip modern bir tesis olarak inşa edilmektedir. Proje kapsamında Atıksu Arıtma Tesisi`nin ardından şehirdeki mevcut eski su şebekesinin yenileme çalışmalarına başlanacaktır. Avrupa çevre direktörlerinin yakından takip ettiği Erzurum Atıksu Arıtma Tesisi ile çevre kirliliği ortadan kalkacaktır."
ATIKSUNUN ÖNEMİ
Başkan Sekmen, atıksunun önemine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Atıksular arıtılmadan boşaldığı yerlerde organizmalar nedeniyle insanlar enfeksiyon kapmakta çeşitli hastalıklar ortaya çıkabilmektedir. Ayrıca atık suların toprağa veya içme suyu sağlanan dere, göl gibi yerlere karışması sonucu su kaynakları kirlenmekte ve içilebilir/kullanılabilir özelliklerini kaybederek kullanılamaz hale gelmektedir. Atıksu Arıtma Tesisi`nde insan sağlığı ve çevre kirliliğine sebep olacak şekilde kirletilmiş olan atıksuların ıslah edilmesi için fiziksel, kimyasal ve biyolojik işlemler yapılacaktır. Tüm bu işlemlerin temel amacı atıksuyu ilk hali olan temiz ve kullanılabilir su haline dönüştürmek, çevre kirliliğine ve insan sağlığına olan olumsuz etkilerini tamamen ortadan kaldırmaktır."
ATIKSU ARITMA TESİSİ`NİN FONKSİYONEL ÖZELLİĞİ
Sekmen, dev yatırımın hayata geçmesi sonrası atıksuların hangi alanlarda kullanılacağını şöyle özetledi: "Atıksuların atıksu arıtma tesisinde arıtıldıktan sonra değişik amaçlar için kullanılacak. Park, bahçe gibi kentsel alanların sulanmasında arıtılmış ve temiz hale getirilmiş atıksular da kullanılabilecek. Arıtılmış atıksuların gösteri havuzlarında, itfaiye ihtiyaçlarında ve sanayide kullanımı da mümkün hale gelecek. Arıtılmış kullanılmayan fazla atık sular Karasu nehirine verilerek nehir yatağının temizlenmesi de sağlanacak. Böylece nehirdeki canlı yaşamı olumlu yönde etkilenecek. Atıksu arıtma tesislerinin olmadığı yerlerde suların boşaldığı alanlardan çevreye kötü kokular yayılmaktadır. Atıksu arıtma tesisi sayesinde suların boşaldığı çevredeki bu koku da ortadan kalkacak ve çevre kirlenmesinin önüne geçilmiş olacaktır. Ayrıca atıksuların arıtma işlemi sonrasında oluşan arıtma çamurları çürütülerek biyogaz üretiminde kullanılacaktır. Üretilen biyogaz ile tesisin ısı ve elektrik enerjisi ihtiyacının bir kısmı da karşılanmış olacaktır. Atıksu içerisinde kirlilik yapan organik maddeler alınarak çamur haline getirilecek ve kurutularak çimento fabrikalarında yakıt, tarım ve ormancılıkta gübre veya çevre kirliliğine sebep olmayacak şekilde depolanabilecektir. Arıtma tesisi sayesinde kullanılmış suların yanı sıra yağışlardan kaynaklı suların da geri dönüşümü sağlanarak kullanılabilir su anlamında ciddi tasarruflar sağlanacaktır."
Kaynak: iha