Türkiye'nin kaderi değişmiyor. İşi bilmeyen biri göreve geliyor. Gidiyor, iş bilmeyen bir başkası geliyor. Tarım ve Orman Bakanı Sn. Pakdemirli de onlardan birisi.

Sn. Pakdemirli ''Hedefimiz, fındık üretimini bir milyon tona çıkarmak'' diyor. Belli ki fındık konusunda bilgi sahibi değil. Amaç, ülkeye döviz kazandırmak ise, fındık üretimini artırmak değil, aksine üretimi sınırlandırmak gerekiyor.

Ekonomide önemli bir kural vardır. Üretilen malın talep elastikiyeti düşük ise, çok üretim daha az gelir getirir. Bu prensibi, bir parça ekonomi okuyan kişi ''King Kanunu'' olarak öğrenir.

Ekonomideki ''King Kanunu'' fındık piyasasında tam anlamıyla işliyor. Basit anlatımla, fındık çok olursa, ülke ve vatandaş az gelir elde ediyor.

2014 yılında fındık, don nedeniyle yandı. Üretim 400 bin ton seviyesine düştü. Az olmasına rağmen, 2014 yılında fındıktan 2,5 milyar dolar gelir elde edildi. O tarihten sonra ülkenin fındıktan elde ettiği döviz geliri sürekli düştü. 2018 yılı Ağustos ayında başlayan ve bitmek üzere olan sezonun geliri, 1,5 milyar dolar civarında seyrediyor.

Sn. Pakdemirli, tarım bakanı sıfatıyla önce ''Fındık Yasasını'' iyi incelesin. Yasa ile ovalarda fındık üretimi yasaklanmış idi. Fındıkçıyı perişan eden, ovalardaki fazla üretim olmuştur.

Bakan ''bozulmuş orman arazilerinde fındık üretimini teşvik edeceğini'' söylüyor. Tarihi hatayı devam ettiriyor. Bırakınız ormanlar orman kalsın. Öncelikle, fındıkta yasa ile sınırlanan alanlara geri dönmeyi ele alınız.

Türkiye, 500 bin tonu aşmayacak şekilde üretimi programlamak zorundadır. Zira, daha fazlasını satmak için, fiyatı çok düşürmek gerekiyor. Fiyat düşünce de gelir azalıyor.

Deneyimler ile sabit önemli bir engel var. Fiyat düşmeleri karşısında talepteki artış yüzde beşleri geçmiyor. Bu nedenle düşük fiyat, ülkeye daha az döviz kazandırıyor. Fındık müstahsili, perişan oluyor.

Fındıktaki sorun sadece fazla üretim değil. Fındık alıcıları alım tekeli kurdular. Sn. Bakan'ın yapacağı ilk iş, alım tekelini ortadan kaldırmak olmalıdır. Bu amaçla, sezondan önce fındık destekleme fiyatını, açıklaması gerekiyor