Fındık üreticilieri boşuna uğraşıyor. Batı'nın amacı ''Plantsyon'' yöntemi ile tarımsal üretime egemen olmak. Çay, muz, kahve gibi ''kitlesel tüketim malı'' üretimleri, yüzde 90 oranında Plantasyon şeklinde üretiliyor. Sıra fındığa geldi. Pek az kişi bu durumu fark edebiliyor.

Plantasyon üretimi, geniş araziler üzerinde yapılan kütlevi üretimdir. Mal sahibi şirket, teknolojinin ve çok üretmenin verdiği maliyet avantajı sayesinde, kar ediyor. Tekel kuruyor ve karını maksimize ediyor.

Batı, sömürgelerindeki topraklara el koyarak, plantasyon üretim biçimine geçmişti. Bizim gibi, toprağa bağlı özgürlüğün tadına varmış ülkelerde ise, ekonomik koşulları hızlandırmak suretiyle, plantasyon üretim biçimine geçiliyor.

Sanayileşme aşamasına geçen toplumlarda, emek talebi köyden karşılanıyor. Sanayideki verim daha yüksek olduğu için, köylü toprağı bırakıp şehirlere akıyor. Bir süre sonra, toprak mülkiyeti parçalanıyor.

Roma hukukundan gelen ''paylı mülkiyet'' sistemi, geride kalanın toprağı işlemesine olanak tanıyor. Ancak, geride kalana, topraktan elde edilen gelir yetmediği anda, toprağın terk edilmesi önlenemiyor.

Karadeniz bu aşamayı yaşıyor. Geride kalan fındık müstahsili, fındıktan elde edilen gelir ile geçinemiyor.

Fındık geliri, maliyeti ödemiyor. Bu aşamada, aile tipi üretim birimlerinin yaşama şansı var. Zira, aile üyelerine ücret ödenmiyor. Şu anda fındık üretimini, aile tipi üretim ayakta tutuyor.

Bir süre sonra, aile fertlerine de ücret ödenecek. Zira ekonomik gelişmenin, tüketim toplumu aşamasına geçişi önlenemiyor. Aile üyelerine ücret ödendiği andan itibaren, müstahsil üretimden vaz geçecek. Büyük ölçüde, toprak kaderine terk edilecek. Bazı yörelerde bu aşamaya gelindi.

Toprak kaderine terk edildiği zaman, plantasyon şirketleri devreye giriyor. İlk yaptıkları iş, boş kalan arazileri KİRALAMAK oluyor. Nitekim, Ordu'da yabancı bir şirket arazi kiralamaya başladı.

Kiralama başlangıç. Bir kuşak sonra, miras yoluyla topraktaki parçalanma ve toprağı terk ediş ile başlayan yabancılaşma, kiralanan arazilerin tapu devrine neden olacak. Amaçlanan, Plantasyon üretim biçimine geçilecek.

Toprak özgürlüktür. Fındık müstahsili, toprağını ve beraberinde özgürlüğünü kaybediyor.