Fındık Ordu Ekonomisini ayakta tutan tek ürün. Üç milyar dolar civarında katma değer yaratıyor. Katma değer yüzde 90 oranında ihracattan elde ediliyor.
"Fındık fiyatları serbest piyasada oluşsun" diyen her şahıs bu millete ihanet içerisindedir. Zira fındık fiyatı serbest piyasa bırakıldığı zaman MONOPSON oluşuyor. Monopsonist piyasada alıcı egemen ve fiyatı belirliyor.
Bu nedenle , satın alıcılar ve onların işbirlikçileri "fındık serbest piyasaya bırakılsın" propagandası yapıyor. Fındık fiyatını düşük tutmayı başarıyor.
Fındık fiyatını arz koşulları yakından etkiliyor. Geçen yıl don yüzünden üretim düştü ve arzdaki azalma nedeniyle kabuklu fındık kilo fiyatı 10 doları gördü.
Yaklaşık 600 bin ton kabuklu bazda fındık ihracatı yapılıyor. Eğer bu fiyattan satılabilse ülke 6 milyar dolar gelir elde edebilir.Bu imkan her zaman var. Zira fındığı geliri yüksek ülkeler tüketiyor ve kilosuna 10 dolar vermeye hazır bekliyor.
Toplam arz, toplam talepten fazla olduğu zaman fındık fiyatı hızla aşağı geliyor. Arz fazlası devlet tarafından satın alınmadığı taktirde ülke döviz bazında gelir kaybına uğruyor.
Her yıl spekülatör bahçelerde karanfil sayımı yaptırıyor. Yaklaşık olarak üretilecek ürün hesaplanıyor. Genellikle spekülatör ürünün fazla olduğunu rapor ediyor. Ki bu sayede fiyatları düşük tutmayı başarıyor. Ziraat Odası ve Devlet de karanfil sayımı yaptırıyor. Aşağı yukarı elde edilecek ürün biliniyor.
Toplam ürün 600 bin tonun üzerinde ise fiyatlar aşağı doğru iniyor. Üreticinin ürünü pazara indirmemesi sonucu değiştirmiyor. Ziraat Odası'nın "emanet vermeyin" söylemi de anlamsız. Lisanslı depoculuk uygulaması dahi bir mana ifade etmez. Zira, bu gibi tedbirler toplam arz=toplam talep dengesini bozamaz.
Birisi kısa, diğeri uzun dönem olmak üzere iki yöntem ile çözüm sağlanabilir.
-Uzun dönemde fındık üretim alanlarının daraltılması gerekiyor. Alan bazlı desteğin yapıldığı fındık üretim sahaları daraltılarak başka ürüne geçiş politikaları çözüm olabilir.
-Kısa dönemde ise arz fazlası ürünün devlet tarafından satın alınarak arz=talep dengesinin kurulması gerekiyor.
Eğer kısa dönemde devlet müdahale alımı yapmaz ise fındıkçı daha az gelire ve ülke daha az döviz kazancına maruz kalacaktır.
Şimdi iktidar Milletvekillerine görev düşüyor. Halk emeğini sömürenlere karşı vekillerin harekete geçmesini bekliyor. Ancak, Sn. Seyit Torun hariç hiç birinden ses çıkmıyor.