Fındık piyasasında etkili yetkililerden olamayan Ziraat Odaları adına açıklamalar gırla giderken, konu ile ilgili doğru-dürüst tek açıklama AK Parti Giresun Milletvekili Cemal Öztürk'den geldi denebilir.
Bir dönem Fiskobirlik Genel Müdürlüğü'de yapan Sayın Öztürk, piyasa hareketlerini normal olarak niteleyerek, öküzün altında buzağı ararcasına yalan yanlış beyanlarda bulananlara da mesaj gönderip kamuoyuna doğruları söyledi.
Birincisi, piyasada tekelleşme olduğu iddiasında bulunanlara, Rekabet Kurumu'nun bu tür manipülasyonlara fırsat vermeyeceğini bildirdi.
Sonra da; hükümetin TMO veya Fiskobirlik eliyle müdahale alımı gibi geçmişte yaşanmış ve milyarlarca dolar kayba yol açarken, piyasayı da allak bullak etmiş politikaları tekrar devreye sokacağı gibi niyetinin olmadığını açık açık belirtmiş.
"Bu tür söylemlere piyasanın geleceği açısından prim vermemek lazım"  çağrısını da yapan Cemal Öztürk, popülist yaklaşımcılara da mesajı gönderdi.
*
O ki fındıktan yine dem vurarak başladık, şu "10 liraya alıyor, 70-80 liraya satıyorlar" ifadesi ile ilgili temel bir yanlışı da dikkati çekelim.
Şöyle ki; alınışı 10 lira denilen fındık kabuklu, satışı abartılarak 70-80 lira olarak ilan edilen ise iç fındık.
Yani ortada en baştan yanlış üzerinden beyan var.
Detaylandıracağız ama iki satırla da belirtelim, iç olarak satılan fındığın işleme maliyeti var, firesi var. Ve de çoğu yerde 35 ila 45 lira arasında da satışı var. Hem de hemen hemen her yerde...Yeter ki, nereden alacağını bil!