DÜZCE (AA) - Arıcılık ve Arı Ürünleri Ar-Ge Proje Pazarı, törenle başladı.

Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) desteklenen, Düzce Üniversitesi Arıcılık Araştırma, Geliştirme ve Uygulama Merkezince (DAGEM) düzenlenen etkinlikte arıcılık sektöründe faaliyet gösteren kişi ve kuruluşların projeleri yer alıyor. 

Düzce Üniversitesi Cumhuriyet Konferans Salonu'ndaki etkinliğin açılış töreninde konuşan Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mehmet Hadi Tunç, organizasyonun faydalı ve değerli neticelere ulaşacağına inandığını söyledi. 

Arıcılığın binlerce yıldır yapıldığını anlatan Tunç, "Topraktan bağımsız oluşu nedeniyle diğer sektöre kıyasla iş gücü kullanılması, yatırım ve işletme sermayesinin azlığı, uygun tekniklerle emeğin neticeye dönüşmesi özellikleriyle tarımsal faaliyetlerde ayrı konuma sahiptir. Ülkemiz coğrafyası dikkate alındığında hem batıdan doğuya, hem de kuzey-güneyden orta kesimlere doğru artmaktadır. Çiçek, kestane, kekik, kemen, narenciye, pamuk ve ayçiçek balları, ülkemizin en önemli çeşitleridir. Türkiye, dünya çam balı üretiminde en büyük paya sahiptir" diye konuştu. 

Türkiye'nin kovan varlığı ve bal üretiminde Çin'den sonra dünyada ikinci büyük ülke olduğunu aktaran Tunç, bal kalitesi itibarıyla da birinci konumda bulunduğunu vurguladı.

Bakanlık olarak bu zenginliklerin farkında olduklarını kaydeden Tunç, "Bu zenginlikleri değerlendirebilmek, arıcılığımızı geliştirmek için zaman zaman farklı mekanizmalar kullanıyor, ihtiyaca göre politika uygulamaya devam ediyoruz. Bu kapsamda kurulmuş, yetiştirici ve üretici birliklerimiz, arıcılığımızın istendiği düzeye gelebilmesi için yoğun çaba göstermekte olup, sektörde örgütlülük yüzde 90'lara ulaşmıştır. Bu, çok önemli bir konu, diğer sektörlerde bunu yakalayamadık" şeklinde konuştu. 

Etkinliğin önemine dikkati çeken Tunç, "Arıcılık anlamında daha ileri gidebilmek için sanayiye aktarılmış farklı buluş, fikir ve projeleri olan her alanda kişilerle sanayicilerin bir araya getirilmesi, aynı zamanda bu fikirlerin arıcılar, sanayiciler ve bilim camiasıyla aynı platforma paylaşılması takdire şayan bir davranıştır" değerlendirmesinde bulundu.

İki gün sürecek etkinlik beş oturumdan oluşacak ve bilim kurulu tarafından değerlendirilen ilk üç projenin sahibi ödüllendirilecek. 

Kaynak: aa