GİRESUN (AA) - EYÜP ELEVÜLÜ - Türkiye Beyazay Derneği Genel Başkanı Lokman Ayva, "Bazı insanlar engelli komşu, bazı insanlar ise çocuğunun sınıfında engelli öğrenci istemiyor. İnsanların belli bir kısmı da aynı iş ortamında bulunmak ve çalışmak istemiyor" dedi.

Ayva, AA muhabirine, yaşlılığa hazırlanmak için engellilerin yaşamını anlamanın yeterli olacağını söyledi.

Engelli insanların eğitim ve iş alanında topluma ayak uydurabildiğini ancak bu alanlarda tutunamayacağı algısı olduğunu vurgulayan Ayva, engelli bireylerin aktif olmasında hiçbir engel bulunmadığını dile getirdi.

Bazı ortamlarda engelli bireylerin dışlandığını anlatan Ayva, "Bazı insanlar engelli komşu, bazı insanlar ise çocuğunun sınıfında engelli öğrenci istemiyor. İnsanların belli bir kısmı da aynı iş ortamında bulunmak ve çalışmak istemiyor. Dolayısıyla bunların nedenini araştırdığınızda engelliler hakkında maalesef fazla bilgilerinin olmadığı görülüyor" diye konuştu.

Ayva, engelliler hakkında insanların yeterli seviyede bilinçlendirilmesi gerektiğini belirterek, "Vatandaşlarımıza bilgileri ulaştırabilirsek engellilerin eğitim görebileceğini, çalışabileceğini, üretebileceğini anlayacaklar. Bu sayede de engelli bireylerimiz topluma katılabilecekler. Bununla birlikte ayrımcılık yapılan değil farklılıkların birbirini desteklediği bir bütünün parçaları olduğu bir toplum haline geleceğiz"  ifadesini kullandı.

- "Engellilik için hazırlanmak zorundayız"

Dünyada engelli adaylığının kalmadığı ve engellilik için hazırlanma zorunluğunun ortaya çıktığını vurgulayan Ayva, şunları kaydetti:

"Dünyada engelli oranı eskiden yüzde 10 idi. Dünya Bankası'nın yaptırdığı araştırmaya göre dünyadaki engellilerin engelsiz insanlara oranı yüzde 15'e çıktı. Bakıldığında dünyadaki engelli oranı arttı. Bu oran yaşlılık nedeniyle arttı. Yaşlıların engelli şeklinde hareket etme zorunlulukları ortaya çıktı. Daha az görüyorlar, daha az işitebiliyorlar, daha az yürüyebiliyorlar. Yani kronik hastalıkları var. Bundan dolayı engelli adaylığından ziyade yaşlılığa hazır olunmalıdır. Biz nasıl engelli birisi olarak hayatımızı mutlu bir şekilde sürdürebiliyorsak yaşlanınca da az duyarsak, az görüyorsak, az yürüyebiliyorsak önemli değil."

Ayva, yaşlılığa iyi hazırlanılması gerektiğini dile getirerek, "Bütün vatandaşlarımıza yaşlılığa iyi hazırlanmasını öneriyorum. Engelliliği doğru anlarsak yaşlılıkta rahat ederiz" değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: aa