Zonguldak’ın Ereğli ilçesinde Alevi Kültür Derneği tarafından cemevinde Taksim ve Okmeydanı’nda ölen 9 Alevi vatandaş ve Soma’da ölen 301 madenci için ‘adalet nöbeti’ tutulmaya başlandı.
Karadeniz Ereğli ilçesinde Alevi Kültür Derneği tarafından Taksim ve Okmeydanı’nda son bir yılda hayatını kaybeden 9 Alevi vatandaş ile Soma’daki maden kazasında hayatını kaybeden 301 madenciyi anma ve delil uyandırma töreni düzenlendi. Cemevi önünde toplanan Aleviler, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasının ardından 3 ayrı mumun yakıldığı delil uyandırma töreni yaptı. Alevi vatandaşlar, daha sonra hayatını kaybeden 9 Alevi vatandaş ile 301 madencinin isimlerini mumların üzerine yapıştırarak, tören için hazırlanan kömür ve baretlerin yer aldığı panoya bıraktı. Burada basın açıklaması yapan Kdz. Ereğli Alevi Kültür Derneği Başkan Yardımcısı Mehmet Taştan, Soma’da 301 madencinin acısını Türkiye’deki 80 ilin andığını, Zonguldak’ın ise yaşadığını söyledi. Taştan, Okmeydanı’nda Uğur Kurt isimli Alevi vatandaşın polis kurşunuyla hedef gözetilerek öldürüldüğünü ileri sürdü.
Taştan, yaptığı basın açıklamasının ardından törene katılan Alevi vatandaşlarla birlikte cemevinde yarın sabaha kadar adalet nöbeti tutacaklarını söyledi. Alevi vatandaşlar daha sonra cemevinde nöbet tutmaya başladılar.
Kaynak: iha