ÇORUM (AA) - Çorum'da silahlı yağma suçundan haklarında 105 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan 5'i Irak vatandaşı 6 tutuklu sanığın yargılanmalarına başlandı.

Irak'ta çıkan iç savaş nedeniyle Türkiye'ye göç eden bir ailenin evine silah zoruyla girerek içinde 50 bin dolar olan çantanın yanı sıra evdeki bazı elektronik eşyaları alıp kaçan ve haklarında "silahla nitelikli yağma" suçundan 105 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan B.A. (30) ile Irak uyruklu K.F. (21), A.S. (27), A.R. (21), S.A. (24) ile R.S'nin (18) yargılanmalarına başlandı. Çorum 1. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşmada, mağdur aile ile tutuklu sanıklar ve taraf avukatları hazır bulundu.

Mağdur M.R. (50) ifadesinde, Irak'ta polis memuru olarak görev yaptığını ve Türkiye'ye mülteci olarak geldiğinde yanında bir miktar para getirdiğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Irak'tan Türkiye'ye mülteci olarak geldim. Orada polis olarak görevliydim. Eşim ve 5 çocuğumla Türkiye'ye geldiğimde yaklaşık 50 bin dolar param vardı. Bir gün yaşadığım eve yüzleri kapalı kişiler geldi. Birinin belinde silah vardı. Paranın bulunduğu çantayı ve evde bulunan elektronik eşyaları alarak kaçtılar. Aralarında Türkçe konuşuyorlardı. Kendi vatandaşlarımız olduklarını sonradan öğrendim."

Sanıklardan Çorum'da esnaflık yapan Türk vatandaşı B.A. ise olayla ilgisinin bulunmadığını ileri sürerek, "Şüphelilerden Irak uyruklu K.F, yanımda çırak olarak çalışıyor. Yaklaşık 1,5 yıldır yanımda çalışıyor. Diğer şüpheliler de müşterilerim. Onları da dükkanıma geldiklerinde tanıdım. Benim olayla bir ilgim yok. Diğer şüpheliler olaydan üç hafta önce benden kurusıkı tabanca istedi. Ben de onlara bir tabanca verdim. Daha sonradan soygun yaptıklarını öğrendim" dedi.

Tutuklu sanıklardan A.R. de olayı gerçekleştirdiklerini kabul ederek, silah ve bıçak kullanarak girdikleri evden para bulunan çantayı alarak çıktıklarını belirtti.

İfadelerin ardından mahkeme heyeti, sanıkların tutukluluk hallerinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.

- Olay

Geçen yıl ağustos ayında eşi ve 5 çocuğuyla Gülabibey Mahallesi'nde yaşayan M.R'nin evine silah zoruyla giren şüpheliler, içerisinde 50 bin dolar para olduğu öne sürülen çantayla evde bulunan bazı elektronik eşyaları alarak kaçmıştı. Olaydan sonra geniş kapsamlı soruşturma başlatan Asayiş Şube Müdürlüğü ekiplerinin Çorum ve İstanbul'da eş zamanlı olarak gerçekleştirdikleri operasyonla yakalanarak gözaltına alınan 6 kişi tutuklanmıştı.

Kaynak: aa