Gaziantep Üniversitesinin (GAÜN) ev sahipliğinde gerçekleştirilen ve Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu tarafından düzenlenen, ''Türkiye Üniversiteler Halk Dansları Şenliği'' açılış töreni GAÜN Sporium’da düzenlenen muhteşem geceyle başladı.
Türkiye’nin dört bir yanından Gaziantep Üniversitesine gelen 40’ın üzerinde halkoyunları topluluklarının 2 bin 500 dolayında Üniversite öğrencisiyle katıldığı gece, yarışmaya katılan ekiplerin seremonileriyle start aldı.
Gecenin açılış konuşmasını yapan Gaziantep Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun, gençlerin beş gün içerisinde birbirinden güzel, Türkiye’nin neredeyse yedi bölgesini ve bütün coğrafyasını temsil eden kültürümüzü en güzel şekilde yansıtan halk dansları örneklerini sergileyeceklerini söyledi.
Prof. Dr. Coşkun, “Halk dansları bir taraftan görsel bakımdan son derece tatmin eden, göz zevkimizi okuyan bir etkinlik olduğu gibi öbür taraftan da halkın kılcallarına dokunan, gezinen ve yüzyılların, binyılların biriktirdiği kültür mirasının bugüne ve geleceğe taşınması fonksiyonunu ortaya çıkaran çok önemli bir etkinlik, sanat öğesidir” dedi.
Üniversite gençliğini salt olarak kendi alanlarında sürekli okuyan insanlar olarak görmek istemediklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Coşkun,“Gençlik dediğimiz zaman; düşünen, soran, sorgulayan, estetik kaygıları olan, sanatla sporla bir şekilde teması olan ve insanla olan ilişkisini tesis eden, birçok alanda topluma ışıyan geniş kapsamda bir gençlik anlayışından bahsediyoruz. Her konuda gençlere güveniyoruz” ifadesinde bulundu. Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu Halk Oyunlarından Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi ve Federasyon Temsilcisi Mehmet Zeki Baykal, Halk oyunlarının bir milletin geleneksel kültürünün en sahici, en eski, en güzel örnekleri olduğunu söyledi. Baykal “Hiç şüphesiz ki, bu kültürel değerlerimizin en temel özelliklerinden biri de birlik beraberliktir. Üniversite Sporları Federasyonu olarak bilim yuvası olan üniversitelerimizde bu eşsiz kültürel değerlerimizi korumaya ve yaşatmanın yanı sıra üniversite gençliğinin birlik ve beraberliğini pekiştirecek ortamları da hazırlamaya amaç edinmiş bulunmaktayız” diyerek, başta organizasyonda ev sahipliği yapan GAÜN Rektörü Prof. Dr. Coşkun’a, tüm üniversite yetkililerine ve emeği geçen herkese teşekkür etti.
Açılış konuşmalarının sonrasında GAÜN Rektörü Prof. Dr. M. Yavuz Coşkun tarafından halk oyunları topluluklarına katılım belgesi verildiği geceye; Şahinbey Kaymakamı Uğur Turan, Şehitkâmil Kaymakamı Mehmet Aydın, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Gür, Türkiye Üniversite Sporları Federasyonu As Başkanı Mehmet Zeki Baykal, Genel Sekreter Ercan Eroğlu ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Kaynak: iha