GİRESUN (AA) - Giresun'un Uzgur köyünde heyelan nedeniyle yıkılma riski taşıyan bir bina boşaltılırken heyelanlı bölgedeki diğer evlerde ikamet eden vatandaşlar sorunun çözülmesini istiyor.

Merkeze bağlı Uzgur köyü Orta Mahalle'de 5 katlı binanın alt kısmında, sağanağın ardından meydana gelen heyelan nedeniyle bina sakinleri evlerini boşaltmak zorunda kaldı. Bölge içinse İl Afet ve Acil Durum (AFAD) Müdürlüğünce "afete maruz bölge" kararı alındı.

Boşaltılan bina ve yanındaki 4 katlı binada oturan ev sahipleri heyelana karşı tedirgin durumda olduklarını dile getirdi. Boşaltılan binanın sakinlerinden Asiye Şenel, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede iki yıldır toprak kaymaları meydana geldiğini söyledi.

Bir süre önce sağanak nedeniyle evlerinin alt kısmında büyük bir heyelan yaşandığını belirten Şenel, "Evimizi boşaltmak zorunda kaldık. Artık evimiz yok, nerede duracağız bilemiyoruz, evden çıkın diyorlar. Biz her gün tehlikedeyiz çocuklarımız var bir sürü, nereye gideceğiz" diye konuştu.

Şenel, yetkililerden heyelana karşı önlem alınmasını isteyerek, şunları kaydetti:

"Evi boşaltalım ama nereye gidelim. Bize yardım etsinler, bizi görsünler, evimize göçelim evimizin önünü yapsınlar. Çocuklarımla bu evde oturuyorduk şu anda oturamıyoruz. Evimizin içinde eşyamız var nereye götüreceğimizi bilmiyoruz. 5-6 hane tehlikedeyiz. Biz buradan gitmek istemiyoruz evimizin önünü yapsınlar, biz evimize gidelim. Başka gidecek yerimiz yok."

- Yağmur yağınca korku yaşıyorlar

Boşaltılan evin yanındaki binada yaşayan Fatma Şenel ise iki yıldır toprak kaymaları olduğuna dikkati çekerek, "Bir süre önce yağmur yağdı yine heyelan oldu. Buralar çok tehlikeli, biz evde duramıyoruz, yatamıyoruz, uyuyamıyoruz. 'Yağmur yağmasa' diyoruz, gözümüze uyku girmiyor. Tehlikedeyiz elimizden bir şey gelmiyor. Bize sahip çıksınlar" dedi.

Salim Şenel ise 8 hane olduklarını ifade ederek, şöyle konuştu:

"Benim üç çocuğum var, eşim var. Babamlar da kendi evlerini boşalttılar bizim evin alt katına yerleştiler. Biz zaten burada sebze yetiştirip satıyoruz. Burası da gittikten sonra başka ev yapmaya arazi de yok, maddiyat da yok. Bu bahçe 44 dönümdü, giden yer 30 dönüm. Yağmur yağdıkça heyelan artıyor. Biz buranın yapılmasını istiyoruz başka bir isteğimiz yok. Toplam 8 hane var, nüfus sayısı da 35 civarında, hepimiz risk altındayız. Bir bakmışsın heyelanda her şey gitmiş. Yağmur yağdığında uyuyamıyoruz."

- AFAD tek bina için nakil kararı verdi

AFAD İl Müdürü Halil Topatan ise heyelanın yaşandığı bölge için "afete maruz bölge" olarak karar alındığını söyledi.

Tek bina için nakil kararı verildiğini ifade eden Topatan, "Nakil kararını vatandaş kabul etmemiş. 18 yıl ödemeli 44 bin lira faizsiz kredi verilerek vatandaşın ev sahibi olması sağlanabiliyor. Biz ihaleyle konut yaptırıyoruz vatandaş parasını ödüyor ya da vatandaş kendi yapıyor, parası vatandaşa ödeniyor. Oradaki tehlikede kalan vatandaşların isteği evin önüne duvar yapılması. Bu konuda da mühendislerin tereddütleri var. Bizim nakil kararımız halen geçerli" ifadesinde bulundu.

Kaynak: aa